Dołącz do czytelników
Brak wyników

Bez jaj!

Artykuł | 2 marca 2020 | NR 1
46

Kiedy 16 lat temu przeprowadziłam się do Polski, nie znałam ani słowa w tym języku, ani nie znałam kultury. Dzisiaj, znając już całkiem nieźle język polski, mogę mówić o tym, co zauważam jako osoba doświadczająca z dystansu tego, w czym ludzie są tu zanurzeni. Swoją drogą, dzięki temu mogę też przyglądać się zwyczajom w Niemczech.

To, co niezmiennie robi na mnie wrażenie, to przywiązanie Polaków do tradycji. W Niemczech Wielkanoc bardzo straciła na swoim pierwotnym charakterze. Niemcy traktują to raczej jako okazję do krótkiego urlopu, ostatniego wyjazdu na narty. W Polsce natomiast Wielkanoc jest równa Bożemu Narodzeniu. To ważny moment dla rodziny, celebrowanie religijnych i ludowych zwyczajów.

Wielkanoc w Polsce to również określona tradycja związana ze stołem i tym, co na nim ląduje. Poświęcony koszyczek z jedzeniem staje się otwarciem świątecznego biesiadowania. W każdym koszyczku znajdziemy jajka, zwykle pisanki. Niestety, na stole jest niezbyt zdrowo. Nie miejmy tutaj żadnych złudzeń.

Polacy kochają jajka, a te są symbolem życia oraz kojarzą się właśnie ze Świętami Wielkanocnymi. Jajka na śniadanie (jajecznica), obiad (naleśniki i panierka, ciasta) i kolację (pasta jajeczna, tatar z surowym jajkiem) itd. Nie dziwię się, że nawet w języku polskim jaja odgrywają ważną rolę: ktoś sobie robi jaja z kogoś, ktoś jest jajcarzem i parę innych.

Dlaczego jajka są tak popularne? Bo nawyki, bo standardowe potrawy, bo smak, bo powszechny dostęp. A zadając kole...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy