Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

2 września 2020

NR 4 (Sierpień 2020)

Batony wieloziarniste

135

Słodki batonik to dla wielu osób forma przekąski między posiłkami lub dodatek do kawy czy herbaty. A gdyby tak z małej przyjemności zrobić zdrową dawkę energii? Wystarczy miks pożywnych ziaren i płatków, dodatek miodu i masła orzechowego, a w kilka chwil wyczarujemy przepyszne domowe batoniki, które będą stanowiły zdrową alternatywę dla tradycyjnych, słodkich przekąsek. 

POLECAMY

Składniki (forma 22–23 cm):

  • 1 opakowanie Kresto słonecznik/dynia/pinia 300 g
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Płatki przesypujemy na patelnię i prażymy je ok. 2 minuty, często mieszając. 
  2. Na patelnię dosypujemy ziarna Kresto. Całość prażymy kolejne 3–4 minuty, aż do momentu osiągnięcia złotego koloru, często przy tym mieszając. 
  3. Wyłączamy ogień, odkładamy 3 łyżki mieszanki do osobnej miski. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszamy, aż do momentu połączenia składników. 
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią zawartość patelni i wyrównujemy masę. 
  5. Wysypujemy na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniatamy masę tak, aby wszystko ściśle d...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy