Dołącz do czytelników
Brak wyników

Basmati, jaśminowy czy dziki? Czym wyróżniają się poszczególne odmiany ryżu Britta?

Artykuł | 12 października 2018 |
26

W polskiej kuchni od lat przeważa ryż biały, ceniony za delikatny smak i wszechstronności zastosowań. To jednak tylko jedna z wielu dostępnych na naszym rynku odmian. Warto poznać najpopularniejsze z nich, by nie tylko dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości odżywczych, ale też wprowadzić do swojego menu nowe potrawy. Podpowiadamy, czym wyróżniają się poszczególne odmiany ryżu marki Britta.

Ryż biały

 

 

Śnieżnobiałe ziarna ryżu jaśminowego marki Britta przypominają kwiaty jaśminu a podczas gotowania wydzielają piękny, delikatny aromat porównywalny do zapachu orzechów lub krzewu, któremu zawdzięcza swoją nazwę.

Fot. Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Ryż biały pochodzi z Europy i jest najpopularniejszą w Polsce odmianą tego produktu. Zaliczamy go do ryżów długoziarnistych (ok. 6-7 mm długości). Otrzymuje się go przez usunięcie z ziarna wierzchnich warstw. Charakteryzuje się twardą strukturą i śnieżnobiałym kolorem. Jest uwielbiany za krótki czas gotowania oraz delikatny aromat, komponujący się z większością potraw. Ryż biały marki Britta nie zawiera frakcji drobnych, dzięki czemu jest sypki i nie skleja się. Jest dostępny w opakowaniach 4 x 100 g oraz 8 x 100 g.

Ryż parboiled

Ryż parboiled swoje właściwości zawdzięcza specjalnemu preparowaniu termicznemu, które pozwala zachować w jego wnętrzu wszystkie witaminy oraz składniki odżywcze. Jest nieco twardszą odmianą ryżu. Podczas gotowania nabiera delikatnego złotego koloru. Pasuje do pieczeni, ryb oraz warzyw. Wykorzystuje się go także w sałatkach, a nawet do produkcji deserów. W ofercie marki Britta występuje w opakowaniach 4 x 100 g oraz 1 kg.

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i stosuje się go głównie w potrawach z kuchni azjatyckiej, zwłaszcza z użyciem owoców morza czy drobiu. Jego śnieżnobiałe ziarna przypominają kwiaty jaśminu a podczas gotowania wydzielają piękny, delikatny aromat porównywalny do zapachu orzechów lub krzewu, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Ta odmiana po ugotowaniu nadal pozostaje sypka i nigdy się nie skleja. Ryż jaśminowy marki Britta dostępny jest w opakowaniach 4 x 100 g oraz 500 g.

Ryż dziki

Ryż dziki to tak naprawdę nasiona trawy wodnej, uprawiane oryginalnie przez Indian u wybrzeży rzeki Missisipi. Bardzo długie ziarna mają brązowo-czarny kolor. Ten wyszukany produkt charakteryzuje się orzechowym zapachem i smakiem. Dobrze komponuje się z rybami, mięsem i egzotycznymi sałatkami (np. z żurawiną). W ofercie marki Britta występuje w opakowaniu 4 x 50 g oraz w połączeniu z ryżem parboiled (2 x 100 g). Kombinację dwóch ziaren możemy podawać z tak wykwintnymi mięsami jak raki czy dziczyzna.

Ryż brązowy

Ryż brązowy jest jednym z najmniej przetworzonych, a więc najbardziej wartościowych odmian ryżu.  Z ziarna usuwa się jedynie wierzchnią okrywę. Gotuje się go dłużej niż pozostałe odmiany, a po ugotowaniu ryż jest kleisty. Pasuje do mięs, dań sosami i dań typu casserole. Marka Britta oferuje ryż brązowy w opakowaniach 4 x 100 g oraz 500 g.

Ryż basmati

W dosłownym tłumaczeniu jego nazwabasmati oznacza „pachnący ryż”. Uprawiany u podnóża Himalajów, w Indiach i Pakistanie, jest idealnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej, w tym mięs, ryb i owoców morza. Ryż basmatki marki Britta jest niezwykle sypki i lekki. Dostępny jest w opakowaniach 4 x 100 g oraz 500 g.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna, gryczana), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.

„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)

ul. Wiertnicza 70

02-952 Warszawa, Polska

tel. : 022 651 79 04 do 07

fax.: 022 651 79 09

e-mail: sawex@sawexpl.com

Przypisy