Barszcz:
Składniki:
- 20 dkg suszonych grzybów
- zakwas
- woda
- przyprawy do smaku
Gotujemy grzyby do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odkładamy do miski – z nich przygotujemy farsz do uszek.
Wywar z grzybów dolewamy do zakwasu i całość podgrzewamy na małym ogniu. Nie wolno zagotować, bo barszcz straci kolor!
Przyprawiamy do smaku.
POLECAMY
Zakwas:
Najpóżniej na tydzień przed Wigilią przygotowujemy zakwas na barszcz.
Składniki:
- 2 kg buraków
- czosnek (liczba ząbków zależna od upodobań smakowych) – 2–3 ząbki czosnku albo więcej, jeśli ktoś lubi
- kromka domowego, żytniego chleba
- sól kamienna
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Obieramy czosnek i całość wkładamy do dużego słoja, zalewamy letnią, osoloną wodą, a na sam wierzch kładziemy kromkę chleba.
Słój zakrywamy gazą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gotowy zakwas zlewamy po 4 dniach do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.
Uszka:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub mączki z tapioki
- 1 łyżka oleju dobrej jakości
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- sól
Do miski lub na stolnicę wsypujemy wszystkie suche składniki w kopczyk, robimy na środku wgłębienie, wlewamy tam olej i odrobinę wody. Ciasto zagniatamy. W zależności od konsystencji ciasta dodajemy sukcesywnie wody, do momentu, aż ciasto bez problemu odklei się od rąk.
Następnie formujemy z ciasta kulę, dzielimy ją na części i rozwałkowujemy.
Niedużą szklanką lub wieczkiem od pudełka wycinamy w cieście kółka, wypełniamy odrobiną farszu i zagniatamy końcówki ciasta ręcznie.
Ciasto jest dosyć delikatne w produkcji.
Uszka gotujemy jak pierogi, aż wypłyną na wierzch. O ile przy produkcji ciasto jest dosyć kruche, po ugotowaniu staje się zwarte i nie rozpada się łatwo.
Farsz:
- 20 dag suszonych grzybów (ugotowanych w wywarze do barszczu)
- 0,5 kg kiszonej kapusty (najlepiej własnej produkcji)
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości
- sól, pieprz, papryka
Wcześniej ugotowane do barszczu grzyby, kiszoną kapustę oraz cebule siekamy na drobno. R...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!