Babka cytrynowa

Zdrowe przepisy Polecamy

Tak, jak makowce nieodparcie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, tak wszelkiego rodzaju babki przywołują na myśl Wielkanoc. To królowe świątecznych stołów, które zachwycają smakiem i formą podania. Przygotowywać je można na wiele sposobów i wzbogacać różnymi dodatkami. Proponujemy klasyczną wersję cytrynową przełamaną lekką nutą pomarańczowej goryczy.

Składniki:

5 jaj w rozmiarze L

POLECAMY

200 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki ziemniaczanej

180 ml oleju Rapso

180–200 g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

otarta skórka z 1 dużej cytryny

skórka pomarańczy Gold Pack

szczypta soli

Babka wielkanocna z cytrynową nutą

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Wykonanie:

1.            Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.

2.            Nie przerywając miksowania dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.

3.            Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.

4.            Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI