Składniki:
5 jaj w rozmiarze L
POLECAMY
200 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
180 ml oleju Rapso
180–200 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
otarta skórka z 1 dużej cytryny
skórka pomarańczy Gold Pack
szczypta soli
Babka wielkanocna z cytrynową nutą
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.
2. Nie przerywając miksowania dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.
3. Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.
4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice