Aż czterech Polaków w półfinale S.Pellegrino Young Chef 2020

Newsy

Zakończył się pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 szefów kuchni reprezentujących 50 krajów, którzy już wkrótce będą rywalizować w półfinałach regionalnych. Polska stanie w szranki z Niemcami, Austrią, Ukrainą i Węgrami. Z 10 wyłonionych z tego regionu półfinalistów aż 4 jest z Polski! Kim są kandydaci na najlepszego szefa kuchni na świecie?

Obraz zawierający osoba, żywność, wewnątrz, przygotowywanieOpis wygenerowany automatycznie

POLECAMY

S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs dla młodych kucharzy z całego globu. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie. Konkurs powstał z inicjatywy S.Pellegrino – marki luksusowej wody znanej od 120 lat w ponad 150 krajach, ikony włoskiego stylu i smaku. Ideą przedsięwzięcia jest wspieranie rozwoju kucharzy młodego pokolenia i wysokiej klasy gastronomii.

Potrawy z misją

Każdy z kandydatów, który zgłosił się do udziału w S.Pellegrino Young Chef miał za zadanie zaproponować autorskie danie, które zostało zrecenzowane przez ekspertów z ALMA – wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej. Kapituła konkursowa oceniała potrawy, biorąc pod uwagę trzy główne kryteria: umiejętności techniczne, kreatywność i osobiste przekonania.

Do udziału w konkursie zgłosiło się ponad dwa tysiące kandydatów, z czego więcej niż 10% stanowiły kobiety. Po kilkumiesięcznej selekcji wybrano 135 półfinalistów (z 12 regionów i 50 krajów świata), którzy przeszli do kolejnego etapu konkursu – półfinałów regionalnych.

Laureaci z Polski

Wśród wznoszących się talentów, do dalszego etapu konkursu zakwalifikowało się aż czterech szefów kuchni z Polski. Każdy z nich zaproponował oryginalne, autorskie danie.

  • Jakub Borkowski – sous chef w restauracji w „Hotelu Notera SPA” w Słupsku, danie konkursowe: sarnina z knedlami i puree z confit z wiosennej cebulki i szalotki,

 

  • Krzysztof Konieczny – chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie, danie konkursowe: słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną,

 

  • Łukasz Daszyński – chef de partie w restauracji „Autentyk – Kuchnia i Ludzie” w Poznaniu, danie konkursowe: „Polska Matka Ziemia” – polędwica z jelenia, z jabłkiem, trawą żubrową, grzybami i rokitnikiem,

 

  • Łukasz Moneta – chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie, danie konkursowe: jesiotr ze ślimakami.

Półfinały w Hamburgu

Od sierpnia do grudnia br. odbędzie się 12 półfinałów regionalnych. Czworo Polaków będzie rywalizować z sześcioma innymi osobami – reprezentantami z Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. Podczas tego etapu, kandydaci zaprezentują swoje dania konkursowe i zawalczą o udział w Wielkim Finale w czerwcu 2020 roku. W półfinałach sędziować będzie prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Jury oceni dania konkursowe uczestników w oparciu o trzy kryteria wybierze laureatów czterech nagród, którzy przejdą do Wielkiego Finału.

Wielki Finał

Światowy Finał, w którym rywalizować będą zwycięzcy poszczególnych półfinałów regionalnych, odbędzie się w lipcu 2020 roku w Mediolanie. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówkami.

Polacy także w jury

Wśród jury półfinału regionalnego dla Europy Centralnej aż dwie osoby to Polacy:

  • Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra oraz laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska,

 

  • Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.

Jeśli wśród laureatów półfinałów regionalnych znajdą się Polacy, Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz będą mieli okazję zostać ich Szefami Mentorami oraz oceniać kandydatów podczas Wielkiego Finału.

Nagroda główna i nagrody dodatkowe

Podczas półfinałów regionalnych jurorzy wybiorą laureatów czterech nagród, którzy następnie zawalczą o nagrody główne w tych kategoriach podczas Wielkiego Finału.

  • S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 – zwycięski szef kuchni powinien prezentować wyjątkowe umiejętności techniczne i kreatywność, a także zaprezentować wizję własnego wkładu w świat gastronomii,

 

  • Fine Dining Lovers Food For Thought Award – nagroda przyznawana przez społeczność internetową Fine Dining Lovers młodemu szefowi kuchni, który poprzez danie najlepiej wyrazi swoje osobiste przekonania,

 

  • S.Pellegrino Award for Social Responsibility – nagroda za danie, które odzwierciedla przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie,

 

  • Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy – zwycięskie danie powinno odzwierciedlać idealne połączenie różnych kultur. Nie chodzi o kuchnię fusion, lecz zaprezentowanie rosnącego trendu w światowej gastronomii: „Szefowie bez granic”.

 

Więcej informacji: www.sanpellegrinoyoungchef.com

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI