Nie znamy za wiele osób, które nie kochałyby arbuzów. Są cudownie orzeźwiające w lecie i można je przyrządzać na wiele sposobów. Arbuz ma bardzo wysoką zawartość wody, około 92%, dzięki czemu gasi pragnienie a jego tekstura jest przyjemnie chrupiąca.
Arbuz należy do rodziny dyniowatych podobnie jak melon, które rosną na winorośli na ziemi. Arbuzy mogą być okrągłe, podłużne lub mieć kulisty kształt i posiadają grube zielone skórki, które często są pstrokate lub mają charakterystyczne paski.
Istnieje ponad 1200 odmian arbuzów, z czego 300 różnych jest uprawianych na terenie Meksyku i USA. Najpopularniejsze są jednak cztery : arbuzy słodkie, bezpestkowe, zawierające miąższ w kolorze żółtym oraz icebox. Wbrew często pojawiającym się informacjom- arbuzy bezpestkowe nie są wynikiem wpływu inżynierii genetycznej. Niezaziarnione arbuzy są wynikiem hybrydyzacji. Krzyżując diploidalny arbuz (z dwoma zestawami chromosomów) z tetraploidalnym (z czterema zestawami chromosomów), możliwe jest wytworzenie arbuza zawierającą nasiona triploidalne (z trzema zestawami chromosomów). Tak właśnie powstają arbuzy bez pestek. Niezaziarnione arbuzy zazwyczaj mogą zawierać pewne białe nasiona, nawet jeśli są one oznaczone jako te bez pestek. W rzeczywistości nie są to nasiona lecz tylko puste powłoki nasion. Jeszcze kilka lat temu rzadko spotykane były arbuzy bezpestkowe. Dzisiaj nawet do 85% wszystkich produkowanych arbuzów w USA szacuje się jako te bez pestek.
Pierwsze wzmianki o tych owocach odnaleziono już na starożytnych hieroglifach sprzed około 5000lat! Umieszczano je w grobowcach władców by zapewniać im pożywienie w życiu pozagrobowym. Arbuzy pochodzą z okolic pustyń Kalahari w Afryce, następnie dotarły do krajów śródziemnomorskich a w X wieku do Chin. Dopiero w XIII wieku zawędrowały do Europy a statki z niewolnikami zabrały te niezwykłe owoce do Ameryki.
źródło: www.pulszdrowia.pl
więcej....