Europejska akademia EAACI (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Europejska Akademia Alergii i Immunologii Klinicznej), w obliczu wyraźnego wzrostu poziomu zachorowalności na alergie pokarmowe, postanowiła rozpocząć kampanię uwrażliwiającą społeczeństwo na ten coraz bardziej szerzący się problem.
Maleńki okruszek orzecha arachidowego, wyciąg z jajka, kropla oleju sojowego, uncja glutenu, które przypadkowo dostaną się do produktu spożywczego, mogą mieć bardzo ciężkie konsekwencje, czasami nawet śmiertelne, jeżeli cierpisz na alergię pokarmową. W sumie aż 120 produktów spożywczych jest w stanie przeobrazić twój wyśmienity posiłek w prawdziwy koszmar, zakończony natychmiastową wizytą na najbliższym oddziale ratunkowym. Coraz więcej alergii pokarmowych W Europie, blisko 17 000 000 ludzi cierpi z powodu alergii pokarmowych. W ciągu dziesięciu lat, liczba ta praktycznie się podwoiła. Co więcej, przypadki są coraz cięższe, a gwałtowych i śmiertelnych reakcji jest siedem razy więcej niż dziesięć lat temu. Europejska Akademia Alergii i Immunologii Klinicznej postanowiła więc wykorzystać okazję, jaką stworzył jej coroczny kongres, aby rozpocząć kampanię uwrażliwiającą opinię publiczną na te potencjalne zagrożenia. EAACI podkreśla - Nawet zachowując wszelkie zasady ostrożności możemy czasami kupić jedzenie, które zawiera ślady produktów spożywczych nietolerowanych przez nasz organizm. Etykietki wskazują na ich obecność, ale czasami w sposób zbyt „dyskretny”. W przypadku alergii pokarmowej, potrzebujemy więcej szczegółów, aby móc działać szybciej i zastosować odpowiednie lekarstwa. Standardy i porady Europejska Akademia Alergii i Immunologii Klinicznej chce więc ustalić pewne standardy, dyrektywy oraz porady, które dotyczyłyby diagnozy, leczenia oraz prewencji alergii. Miałyby one trafić do personelu medycznego, przemysłu spożywczego, władz publicznych oraz do stowarzyszeń pacjentów cierpiących z powodu tego typu przypadłości. Kampania ma również na celu uwrażliwienie na objawy uczulenia, które można bardzo łatwo zauważyć, należą do nich m.in.: niewielka wysypka skórna, puchnięcie całej twarzy albo ust, wymioty, biegunka, problemy z oddychaniem oraz duszności. Szczególnie wrażliwi na powyższe symptomy powinni być rodzice, przede wszystkim w momencie, kiedy wprowadzają do diety dziecka nowe pokarmy. Obecnie, jedna trzecia alergii potencjalnie śmiertelnych pojawia się w szkole, gdzie uczniowie mają kontakt z nowymi pokarmami, które nie zawsze spożywają w domu. Pośród tych wszystkich nowości może bowiem pojawić się produkt, który wyzwoli reakcję alergiczną. Europejska Akademia Alergii i Immunologii Klinicznej planuje więc rozpoczęcie kampanii, która będzie polegała między innymi na rozwieszaniu uświadamiających plakatów w całej Europie.
POLECAMY