Afrodyzjak - przepis na udaną walentynkową kolację!

Newsy

Już za chwilę święto zakochanych, dobry pretekst do tego by spędzić kolejny miły wieczór we dwoje zapominając na chwilę o sprawach dnia codziennego. A jak lepiej trafić do serca ukochanej osoby jeśli nie przez żołądek?

Kino i kolacja to prawdziwy walentynkowy klasyk, nie warto jednak tego dnia iść na łatwiznę. Samodzielnie przygotowane jedzenie to dobry sposób by pokazać drugiej osobie, że nam na niej zależy. Delektując się wspólnie smacznym daniem mamy gwarancję miło spędzonego wieczoru.

POLECAMY

Pamiętajmy też, że jedzenie może sprawić prawdziwe cuda w życiu miłosnym, jeśli do jego przygotowania wykorzystamy afrodyzjaki – substancje, które w naturalny sposób zwiększają libido. Znane od najdawniejszych czasów swoją nazwę zawdzięczają Afrodycie, greckiej bogini miłości, piękna i pożądania. Do najbardziej popularnych afrodyzjaków należą: wino, czekolada, miód, truskawki, brzoskwinie, bazylia, arbuzy, owoce morza czy papryczka chilli. Na kobiety bardzo silnie działają te składniki, które dostarczą doznań zapachowych jak: bazylia, czekolada i szafran, dla mężczyzn najlepiej wybierać, te które pobudzą wyobraźnię: brzoskwinie, szparagi, ostrygi i krewetki. 

Jeśli chcesz sprawić radość swojej drugiej połówce wypróbuj przepis, który przygotowaliśmy dla Was specjalnie na tę okazję. Do dzieła!

 

Lasagne z pesto, szparagami i małżami

 

Składniki dla 4 osób:

  • 10 płatów makaronu Barilla Lasagne
  • 6 szparagów
  • 30g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 150g małż
  • sos Barilla Pesto
  • ząbek czosnku
  • kilka łodyg pietruszki

 

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Pokrój szparagi w drobną kostkę.
  2. W naczyniu o nieprzywierającej powierzchni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej ząbek czosnku i łodygi pietruszki. Dodaj małże i przykryj patelnię pokrywką. Duś przez kilka minut.

Pamiętaj, aby zostawić szklankę wody z małż, do wykorzystania na późniejszym etapie gotowania.

  1. W międzyczasie napełnij duży garnek wodą i doprowadź do jej wrzenia. Wówczas dodaj sól (około 7 g na litr) i wrzuć pokrojone szparagi. Po podgotowaniu wyciągnij je durszlakiem w celu odsączenia.
  2. W osobnym naczyniu roztop pół kostki masła. Dodaj pół szklanki mąki i dwie szklanki gorącego mleka. Zalej to woda pozostawioną po gotowaniu małż. Przypraw pieprzem i delikatnie zamieszaj.
  3. Dużą formę do pieczenia wysmaruj masłem i zalej sosem beszamelowym. Dodaj kolejno 1/2 przygotowanych wcześniej szparagów i małż, a następnie ¼ słoiczka sosu pesto. Całość zakryj dwoma plastrami makaronu lasagne.
  4. W ten sam sposób ułóż 5 warstw. Na wierzchu ostatniej warstwy ułóż kilka cienko pokrojonych szparagów i posyp potrawę parmezanem. Tak przygotowaną lasagne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°.
  5. Upieczoną lasagne pokrój na kwadratowe kawałki i wyłóż na talerze.

 

Smacznego!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI