Sprawdź również książkę Patrz, czuj, kosztuj autorstwa zwyciężczyni dwunastej edycji MasterChefa Joanny Szymanowskiej!
Jarzynowa – królowa wśród sałatek
Kultowe danie znane w każdym domu, jednak nie zawsze przygotowywane w ten sam sposób. Przepisów na sałatkę jarzynową jest wiele, w większości jej smak jest odwzorowywany według receptur wyniesionych z domu rodzinnego. Jej największą zaletą jest prosty skład, bazujący na gotowanych warzywach oraz fakt, że pasuje ona niemal do wszystkiego. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na najprostszą wersję, czy też postanowicie wzbogacić ją swoimi ulubionymi składnikami, wyrazistego smaku doda jej z pewnością odrobina musztardy i chrzanu. Gotowa sałatka jarzynowa, udekorowana natką z pietruszki z pewnością odegra pierwsze skrzypce podczas każdej imprezy! Możecie podać ją w tartaletkach z kruchego ciasta.
POLECAMY
Kurczak – najlepszy przyjaciel każdej sałatki
Mięso z drobiu chętnie dodajemy do różnych sałatek z prostej przyczyny – jest uniwersalne. Jego delikatny smak pasuje zarówno do bardziej pikantnych dań, jak i do tych serwowanych na słodko. W tym drugim przypadku idealnym kompanem dla kurczaka będzie z pewnością egzotyczny ananas. Jeśli dodacie do nich sałatę, czerwoną fasolę i żółty ser, ta słodycz zostanie idealnie przełamana. Żeby zaś stworzyć danie bardziej wyraziste w smaku, kurczaka można połączyć z brokułami, pieczarkami, kukurydzą, czerwoną papryką i groszkiem, w towarzystwie kremowego, nieco ostrzejszego dressingu. Jeśli lubicie sałatki, w których filet z kurczaka występuje na pierwszym planie, z pewnością nie będziecie zawiedzeni.
Gyros i kebab w formie sałatki? Naturalnie!
Wielbiciele greckiego gyrosa i tureckiego kebabu mogą być spokojni o swoje kubki smakowe. Sałatki, których głównym składnikiem jest właśnie mięso z tych popularnych dwóch dań, znakomicie radzą sobie na imprezowych stołach! Gyros możecie przygotować w wersji z makaronem lub na sałacie lodowej, posypany chrupiącymi grzankami. Sałatka à la kebab będzie pięknie się prezentować w zwiniętej w rulon tortilli. Smak i prezencja – cóż może pobić takie zestawienie na sylwestra?
Morskie opowieści w sylwestrowych przysmakach
Ryby nie ustępują miejsca pozostałym potrawom na różnego rodzaju przyjęciach. Nie inaczej jest w przypadku sałatek. Tutaj wiodą prym niezmiennie łosoś i tuńczyk. Wędzony łosoś świetnie smakuje w kompozycji z makaronem i warzywami, zaś tuńczyk będzie tworzył idealną parę z ryżem. Sałatkę z tuńczykiem można podać warstwowo, wzbogacając ją kapustą pekińską, awokado i pomidorkami koktajlowymi.
Sałatka bez mięsa – jak ją zrobić i do czego podać?
Warzywne kombinacje mogą być nie tylko dodatkiem do dań głównych, ale i tworzyć przekąskę, doskonałą na przerwę pomiędzy sylwestrowymi pląsami. Co najważniejsze, nie muszą zawierać zbyt wiele składników, żeby urzec smakiem. Sałatka z pora, selera, jabłka, rodzynków oraz orzechów włoskich, z kwaśną śmietaną będzie pasować do absolutnie każdego dania, które zostanie zaserwowane podczas zabawy tego wieczoru.
Witając Nowy Rok, postaw na różnorodność!
Właśnie dlatego najbardziej kochamy sałatki – nie są nudne! Ciekawe połączenie kilku składników, często nawet takich, które znajdują się pod ręką, może stać się hitem każdej imprezy. Zastanawiacie się nad sylwestrowym menu, dzięki któremu z przytupem wejdziecie w kolejny rok? Sałatki na sylwestra na stronie Przepisy.pl zainspirują was do stworzenia wystrzałowych dań!