„5 porcji zdrowia w szkole” – nowy program edukacyjny dla szkół

Newsy

27 sierpnia rozpoczęły się zapisy do programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego wprowadzenie wynika z potrzeby edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Program skierowany jest do II i III klas szkół podstawowych w całej Polsce.Patronat nad nim objęło m.in. Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rzecznik Praw Dziecka oraz wiele renomowanych instytucji zajmujących się m.in. edukacją oraz zdrowiem publicznym. Szkoły mogą zgłaszać się do programu, a także wziąć udział w tematycznym konkursie do 31 października 2018 r.

POLECAMY

Edukacja żywieniowa w szkole

Z początkiem roku szkolnego ruszył nowy program edukacyjny pod nazwą „5 porcji zdrowia w szkole”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat i jednocześnie jej wczesne rozpoczęcie.Program jest skierowany do uczniów II i III klas szkół podstawowych z całej Polski oraz ich nauczycieli, dyrektorów szkół i dietetyków szkolnych. To właśnie te osoby, na co dzień związane z edukacją dzieci,będą dzielić się wiedzą na temat zasad zbilansowanej diety z uczniami. – Dla rozwoju najmłodszych duże znaczenie ma wiedza na temat roli prawidłowego odżywiania w życiu człowieka.Ważne jest także budowanie wśród nauczycieli świadomości, że edukacja żywieniowa jest istotna.Im wcześniej dziecko pozna właściwe zasady zdrowego odżywiania, tym szybciej uzna je za naturalne w swojej codziennej diecie.Pamiętajmy też, że kształtowanie właściwych wyborów dotyczących żywienia jest łatwiejsze wśród najmłodszych,aniżeli późniejsze ich korygowanie–mówi prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

 

Kreatywna nauka zasad prawidłowego odżywiania

Program „5 porcji zdrowia w szkole” umożliwia nauczycielom przeprowadzenie kreatywnych zajęć na temat prawidłowego odżywiania. Wszystkie treści edukacyjne dotyczące zasad zbilansowanej diety zostały zweryfikowane merytorycznie przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Dzięki otrzymanym materiałom edukacyjnym, które powstały w ramach programu lekcje na ten temat będą angażujące i ciekawe. W ten sposób uczniowie łatwiej przyswoją wiedzę dotyczącą zbilansowanej diety, dowiadując się m.in., że jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, a szklanka soku może być ich jedną porcją w ciągu dnia. To szczególnie cenna lekcja, ponieważ Polska, podobnie jak inne kraje wysokorozwinięte wciąż boryka się ze zbyt niskim spożyciem tych produktów – zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. A włączenie warzyw, owoców, a także porcji soku do codziennego menu może nieść za sobą szereg korzyści dla zdrowia na przestrzeni całego życia.

Jak wziąć udział w programie?

Do udziału w bezpłatnym programie „5 porcji zdrowia w szkole” nauczyciele i dyrektorzy szkół mogą zgłaszać II i III klasy szkoły podstawowej.Można to zrobić przez wypełnienie formularza zgłoszeniowego na stronie www: //wszkole.5porcji.pl/. Po rejestracji nauczyciel otrzyma materiały edukacyjne na wskazany w formularzu adres e-mail. Zapisy do programu potrwają do 31 października 2018 r.

Konkurs z atrakcyjnymi nagrodami

Dodatkowo, każda klasa zapisana do programu może wziąć udział w konkursie i zyskać szansę na zdobycie atrakcyjnych nagród – finansowych dla szkół i nauczycieli oraz nagród rzeczowych dla uczniów. Zadanie konkursowe polega na wspólnym przygotowaniu przez dzieci z danej klasy plakatu, przedstawiającego ideę „5 porcji zdrowia” w ich codziennej diecie. Wykonane zdjęcie pracy konkursowej należy następnie przesłać przez znajdujący się na stronie programu formularz konkursowy.

Uznanie dla programu

Cele, założenia, idee i ogólnopolski charakter przedsięwzięcia spotkały się z uznaniem blisko 20 szacownych instytucji, zarówno na szczeblu ministerialnym jak i wojewódzkim.Honorowym patronatem program objęli: Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,Główny Inspektorat Sanitarny, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy, Kuratorium Oświaty w Kielcach, Lubuski Kurator Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim, Kuratorium Oświaty w Łodzi, Kuratorium Oświaty w Opolu, Podkarpacki Kurator Oświaty, Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Śląski Kurator Oświaty, Kuratorium Oświaty we Wrocławiu, Instytut Ogrodnictwa, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Studenckie Koło Naukowe Dietetyki Pediatrycznej (CM UJ). Tak liczne zainteresowanie Programem podkreśla jego rangę oraz pokazuje, że edukacja żywieniowa od najmłodszych lat jest istotnym tematem debaty publicznej i powinna stać się stałym elementem edukacji wczesnoszkolnej.

Aby zapisać się do programu i przeczytać więcej o nagrodach wejdź na stronę: //wszkole.5porcji.pl/

 

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Anna Zawistowska

Michael Bridge Communication

e-mail: anna.zawistowska@michaelbridge.pl

tel.+48 533 337 960 

Marta Radomska

Michael Bridge Communication

e-mail: marta.radomska@michaelbridge.pl

tel. +48 516 168 873

Barbara Groele

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Sekretarz Generalny

e-mail: b.groele@kups.org.pl

tel. 22 606 38 63

 

O KUPS

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60% soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70% zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN oraz SGFW/IRMA (Międzynarodowy System Zapewnienia Jakości Surowców do produkcji soków). W trosce o konsumentów, dokłada starań, aby stale zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS przy współpracy z EQCS powołało system samokontroli przemysłowej DSK (Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów), którego celem jest dbanie o wysoką jakość produktów dostarczanych konsumentom przez branżę. Wdrożenie systemu praktycznie wyeliminowało jakiekolwiek nieprawidłowości w procesie produkcji soków. Obecnie Polska branża sokownicza jest w grupie nielicznych liderów UE, u których sporadycznie występujące nieprawidłowości są na bieżąco weryfikowane i usuwane.            

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI