Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

7 grudnia 2020

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

89

Zupa dyniowa – warto ją wpisać na stałe do jesiennego menu. Nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również wybornie smakuje. Co więcej, idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można podawać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy wersję z krewetkami w tempurze. Palce lizać!

Składniki (2 porcje)

2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido

POLECAMY

2 łyżki oleju Rapso

1 szalotka

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli (lub wg uznania)

1/2 łyżeczki curry (lub do smaku)

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/3 łyżeczki imbiru

2 łyżki śmietany do zupy

sól, pieprz

Dodatki

20 krewetek tygrysich

50 g mąki pszennej

60 g mąki ziemniaczanej

110 ml zimnej wody gazowanej

1 jajko L

1/2 łyżeczki soli

olej Rapso do smażenia

Do podania

migdały w płatkach Kresto

Wykonanie

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze-
 idealne rozgrzewające i pożywne danie na chłodne dni.
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Zupa

Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.

Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.

Na koniec zmiksuj zawartość patelni.

Dodaj wodę, według własnych preferencji.

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Krewetki w tempurze

Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).

Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).

W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.

Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.

Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.

Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.

Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.

Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy