Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

13 lipca 2021

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką

10

Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.  

 

POLECAMY

Składniki (4 porcje):

1 pęczek botwiny wraz z buraczkami

1,2 litra bulionu

1 ząbek czosnku

1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)

2–3 łyżeczki pokrojonego koperku

1 łyżeczka cukru

2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)

śmietana do zupy (ilość według uznania)


Sos słodko-kwaśny

4 jajka

ok. 800 g ziemniaków

1 duża cebula

olej Rapso

Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulą.  fot. Rapso


Wykonanie

Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.

Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.

Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.

Dodaj pokrojony drobno lubczyk.

Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.

Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.  

Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy