Składniki (4 porcje):
POLECAMY
1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
1,2 litra bulionu
1 ząbek czosnku
1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
1 łyżeczka cukru
2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
śmietana do zupy (ilość według uznania)
Sos słodko-kwaśny
4 jajka
ok. 800 g ziemniaków
1 duża cebula
olej Rapso
Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulą. fot. Rapso
Wykonanie
Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.
Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.
Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice