Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

29 maja 2014

Zła dieta może zwiększyć ryzyko zachorowań na raka prostaty

175

Podczas corocznej, już 109 konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego (AUA), przedstawiono 3 rozdaje badań, które miały na celu ocenę wpływu czynników żywieniowych i sposobu życia na rozwój raka prostaty. Z poprzednich badań wysunięto wnioski, że niektóre zaburzenia metaboliczne, jak otyłość, nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu, mogą mieć wpływ na rozwój i postępowanie raka prostaty. Mężczyzn w grupie o wysokim zagrożeniu rakiem prostaty lub tych, u których go zdiagnozowano, wielokrotnie zachęcano do dokonania znacznych zmian w diecie i stylu życia. Dowody na działanie tych zmian nie zostały oficjalnie udokumentowane, jednak zauważono, że istnieją czynniki, na które człowiek ma wpływ, a które mogą zmniejszyć ryzyko i postępowanie tego typu raka. Szczegóły badań i wyniki testów Dieta bogata w węglowodany i ograniczona w białka, u niektórych mężczyzn może zmniejszyć ryzyko raka prostaty – twierdzą badacze z Duke University and Durham VA Medical Center. Na podstawie badań, przeprowadzonych na mężczyznach z obszaru kaukaskiego, a także pochodzenia afroamerykańskiego (156 z potwierdzoną diagnozą raka prostaty poprzez biopsję i 274 bez), naukowcy odczytywali arkusze badanych, w których podano szczegóły dotyczące diety, wieku, rasy, wagi i spożywanych kalorii. W obu grupach wykazano, że mężczyźni, stosujący dietę z duża ilością węglowodanów, są mniej narażeni na rozwój choroby. Wcześniejsze badania ujawniły także, że dieta z wysokim indeksem glikemicznym, wpływa wprost przeciwnie: ryzyko rośnie - szczególnie w przypadku Afroamerykanów. Inne badanie, przeprowadzone przez University of Southern California, Harvard School of Public Health, Cancer Prevention Institute i Stanford Cancer Institute pokazało, że nadmierne spożycie wapnia, zawartego w mleku, zwiększa ryzyko postępowania choroby w przypadku zaawansowanego raka prostaty. Analizy wykazały, że wśród mężczyzn z ogólnym, niskim spożyciem wapnia (712,5 g/ dzień) ryzyko to jest mniejsze. „Badania te są interesującą obserwacją warunków metabolicznych, które mogą być wynikiem diety i stylu życia, a które jednocześnie mogą wpływają na ryzyko zachorowania na raka prostaty” – mówi Scott Eggener, szef kolejnych badań i prof. chirurgii urologicznej oddziału onkologii University of Chicago – „Mimo, iż kontynuowanie badań w tym obszarze nadal jest konieczne, analizowane dane dają jasno do zrozumienia, że utrzymanie zdrowego stylu życia, stanowi pierwszą linię obrony przed rakiem prostaty, który zagraża życiu." Agata Sugak źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy