Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

5 grudnia 2014

Zioła i przyprawy wpływają pozytywnie na zdrowie serca

137

Poziom trójglicerydów rośnie po spożyciu posiłku bogatego w tłuszcz, zwiększając ryzyko chorób serca. Jeśli do potrawy zostanie dodana mieszanka przypraw bogata w antyoksydanty, poziom trójglicerydów może zostać zredukowany o ok. 30 %. Mogą je stanowić: sproszkowany czosnek, rozmaryn, oregano, cynamon, goździki, papryka, kurkuma oraz pieprz czarny.

Sheila G. West, profesor zdrowia biobehawioralnego i nauk o żywieniu oraz doktor Ann C. Skulas-Ray, obydwie z Pennsylvania State University, opublikowały swoje odkrycie w dodatku do czasopisma Nutrition Today, opierając się na publikacji zaprezentowanej na Konferencji Instytutu Naukowego McCormick, w maju 2014r.

- Żyjemy w świecie, gdzie ludzie konsumują zbyt wiele kalorii każdego dnia - powiedziała West. - Dodawanie przypraw o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej może być sposobem na redukcję liczby kalorii bez utraty walorów smakowych.

West i Skulas-Ray przeanalizowały kilka badań nad cynamonem. W przypadku osób chorych na cukrzycę, cynamon znacząco obniżył poziom cholesterolu oraz innych lipidów we krwi. Jednakże cynamon nie objawia takich właściwości u osób niebędących diabetykami.

Badania nad czosnkiem są nieroztrzygnięte, ale już teraz uczone zanotowały 8-procentowy spadek poziomu cholesterolu, co łączy się z 38-procentowym obniżeniem ryzyka chorób serca u 50-latków.

West, Skulas-Ray oraz zespół, przygotowali posiłki na dwa dni dla sześciu mężczyzn pomiędzy 30. a 65. rokiem życia, z nadwagą poza tym zdrowych. Potrawy były prawie identyczne, jednak naukowcy dodali do posiłku testowego dwie łyżki stołowe wysoko antyoksydacyjnej mieszanki przypraw.

Badacze kontrolowali uczestników przez trzy godziny po jedzeniu, badając krew co 30 minut. Antyoksydacyjna aktywność we krwi wzrosła o 13% po tym jak mężczyźni spożyli posiłek z mieszanką przypraw.

West i jej współpracownicy, obecnie obserwują uczestników badania przez osiem godzin po posiłku z mieszaniną wysoko antyoksydacyjnych przypraw. Chcą wiedzieć, co się dzieje z tłuszczem.

Jeśli tłuszcz nie jest wchłaniany, kiedy przyprawy są dodane do posiłku, to może być zamiast tego wydalany - powiedziała West. - Zbadamy czy przyprawy wpływają na to, jak szybko posiłek przemieszcza się przez żołądek i jelita.

Zuzanna Kućma źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy