Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

14 stycznia 2015

Ziemniaki nie wpływają negatywnie na odchudzanie

139

Badania opublikowane w Journal of The American College of Nurition pokazują, że ludzie mogą jeść ziemniaki i nadal chudnąć. Badanie jest wynikiem współpracy między University of California w Davis i Illinois Institute of Technology.

POLECAMY

W badaniu tym zespół naukowców dążył do lepszego zrozumienia roli redukcji kalorii i indeksu glikemicznego w utracie wagi, kiedy ziemniaki zawarte są w diecie.

- Niektórzy kwestionowali rolę ziemniaków w schemacie odchudzania, ponieważ te warzywa mają wysokie oznaczenie indeksu glikemicznego żywności – wyjaśnia dr Britt Burton-Freeman, główny badacz. - Jednak wyniki tego badania potwierdzają to, co pracownicy służby zdrowia i eksperci żywienia mówili od lat: nie chodzi o wyeliminowanie pewnych grup żywności, a raczej zmniejszenie ilości kalorii płynących z tych żywności – dodaje.

Łącznie dziewięćdziesiąt kobiet i mężczyzn z nadwagą zostało losowo przydzielonych do jednej z trzech grup: zmniejszonej kaloryczności, wysokiego IG i niskiego IG. W sumie trzecia grupa, była raczej grupą kontrolną, która specjalnych zaleceń nie otrzymała. Reszta uczestników, miała wytyczne, które wymagały od uczestników, aby ci spożywali co najmniej 5-7 porcji ziemniaków tygodniowo. Do tego otrzymali również specjalnie przygotowaną rozpiskę ze zdrowymi zachowaniami. Pod koniec 12-tygodniowego okresu badań, badacze stwierdzili, że wszystkie trzy grupy straciły na wadze i nie było znaczącej różnicy ubytku pomiędzy trzema grupami.

- Nie ma dowodów na to, że ziemniaki wdrażane do zdrowej diety mogą przyczynić się do zwiększenia masy ciała. W rzeczywistości widzimy, że mogą być częścią programu odchudzania. – powiedział Burton-Freeman.

Wyniki badań to dobre wieści dla miłośników ziemniaków i producentów. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera tylko 110 kalorii i zawiera w sobie więcej potasu (620g) niż banan. Ziemniaki dostarczają również połowę dziennej wartości witaminy C (45%), a nie zawierają tłuszczu, sodu czy cholesterolu.

Badanie zostało sfinansowane przez United States Potato Board.

źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy