Ziarnko do ziarnka..., czyli o dodatkach do pieczywa

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Łączenie różnych rodzajów mąki

Częstą i pozytywną praktyką stosowaną w celu zwiększania wartości odżywczej pieczywa jest dodawanie do mąki pszennej innego rodzaju mąk (np. z owsa, gryki, jęczmienia, amarantusa lub orkiszu) oraz otrąb czy zarodków. Innym sposobem jest łączenie z mąką namoczonych wcześniej obłuszczonych całych albo łamanych ziaren zbóż. Do posypania chleba i bułek stosuje się m.in. płatki owsiane, żytnie i pszenne. Zabieg taki powoduje nie tylko zwiększenie wartości odżywczej pieczywa, ale także bardzo pozytywnie wpływa na jego smak czy strukturę miękiszu.

POLECAMY

Przykładem tego typu chleba jest dostępny na rynku chleb ProBody, w skład którego wchodzą między innymi: mąka sojowa, mąka z pełnego przemiału pszenicy orkisz, białko pszenne, siemię lniane, śruta sojowa, nasiona słonecznika, sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne i zakwas z pełnego przemiału pszenicy orkisz. Najważniejsze z punktu widzenia konsumenta zalety i wyróżniki chleba ProBody to wysoka zawartość błonnika i białka oraz obniżona zawartość węglowodanów (w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami). Dzięki temu chleb ProBody pasuje do niskowęglowodanowego sposobu odżywiania się.

Moc nasion

Innym popularnym zabiegiem stosowanym przy produkcji chlebów jest dodawanie różnych rodzajów nasion. Doskonałym tego przykładem jest wykorzystywanie w piekarnictwie (i nie tylko) chia - nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), które ze względu na prozdrowotne właściwości stały się znane w wielu krajach. W ostatnich latach zostały również docenione w Polsce.

Dlaczego nasiona chia zaczęły być stosowane jako dodatek do pieczywa? Oczywiście ze względu na wyjątkowe właściwości. Nie bez powodu nasiona te określane są mianem skarbu Azteków i zaliczane do żywności typu „superfoods”. Mają niski indeks glikemiczny i zawierają bardzo wiele cennych składników odżywczych. Są także źródłem błonnika, białka, antyoksydantów oraz kwasów omega-3 i omega-6. Stanowią również znakomity produkt dla sportowców, ponieważ mają właściwości hydrofilowe (zatrzymują wodę w organizmie). Dają uczucie sytości a równocześnie dostarczają energii. Wszystkim zainteresowanym włączeniem do codziennej diety pieczywa z nasionami szałwii hiszpańskiej polecamy chleb Chia, który stanowi doskonałe źródło białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3.

Chleby ProBody i chleb Chia dostępny jest w dobrych piekarniach. Więcej informacji na www.chlebprobody.pl oraz www.pieczywochia.pl.

Autor: Aneta Banaszak

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI