Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

30 stycznia 2017

Zdrowe tłuszcze, czyli jakie? Relacja z konferencji prasowej programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze”

183

25 stycznia w studiu edukacji żywieniowej Comfort Food Studio w warszawskiej „Hali Koszyki” odbyła się konferencja prasowa inaugurująca program edukacyjny firmy Unilever „Zdrowe tłuszcze”, działający pod patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. O roli tłuszczów w zbilansowanej diecie człowieka opowiadali zaproszeni eksperci: dr n. med. Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia, oraz prof. dr hab. Krzysztof Krygier, Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych Wydziału Nauk o Żywności Katedry Technologii Żywności SGGW. Polacy spożywają zbyt dużą ilość tłuszczów nasyconych, które wykazują szkodliwy wpływ na zdrowie – takie wnioski zaprezentowali w swoich wystąpieniach eksperci, powołując się m.in. na najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, którzy dowiedli, że zastąpienie tłuszczów nasyconych nienasyconymi pozwala na obniżenie ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca. „W naszej codziennej diecie bardzo istotną rolę odgrywa dobór odpowiedniej ilości i jakości tłuszczów. Tłuszcze nasycone, które występują przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, powinniśmy na co dzień ograniczać, ponieważ spożywanie ich w nadmiarze prowadzić może do wzrostu stężenia cholesterolu LDL, który jest istotnym czynnikiem rozwoju miażdżycy, a także innych chorób układu krążenia. Powinniśmy zastępować je tłuszczami nienasyconymi, których źródłem są ryby, orzechy, a także miękkie margaryny” – powiedziała dr Lucyna Pachocka. Więcej informacji o akcji, uzyskacie Państwo pod adresem: kontakt@zdowetluszcze.pl

POLECAMY

Przypisy