Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

5 maja 2020

Zdrovo w posiłkach dla medyków. Fermy Woźniak zaangażowane w akcję wsparcia służby zdrowia

79

Lekarze i lekarki, pielęgniarki i pielęgniarze, położne, położnicy, ratownicy i ratowniczki medyczne — bohaterowie naszej codzienności są wyjątkowi pod wieloma względami, ale w jednym nie różnią się od reszty z nas: aby być w pełni sił, muszą jeść zdrowe i pożywne posiłki. Marka Zdrovo, we współpracy z Fundacją One Są Bosskie, postanowiła więc dołożyć swoją cegiełkę do programu wsparcia warszawskich medyków.

Jaja marki Zdrovo znalazły się na liście składników, z których kucharze warszawskiej restauracji Belvedere będą przygotowywać posiłki dla medyków z warszawskich szpitali. Fermy Woźniak przekazały na ten cel transport 11 tysięcy jaj.

POLECAMY

Belvedere realizuje projekt wsparcia dla służby zdrowia we współpracy z firmami Polpharma i Herbapol. Dzięki środkom pieniężnym oraz darowiznom przekazywanym przez partnerów, restauracyjny catering każdego dnia dociera nawet do 700 osób.

Od początku marca, czyli od momentu inauguracji projektu, do medyków trafiło już ponad 40 tysięcy posiłków.

Ciepły obiad dostarczony przez catering Belvedere każdego dnia mogą zjeść pracownicy siedmiu warszawskich placówek medycznych: Wojskowego Instytutu Medycznego na ul. Szaserów, Szpitala MSWiA na ul. Wołoskiej, Szpitala Zakaźnego na ul. Wolskiej, Szpitala w Międzylesiu przy ul. Bursztynowej, Pogotowia Ratunkowego, oddział Woronicza, Centralnego Pogotowia Ratunkowego oraz Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Akcja rozpoczęła się 20 marca i będzie trwała tak długo, jak długo firmy, takie jak Fermy Woźniak, będą gotowe przekazywać produkty do przyrządzania wartościowych potraw.

- Żadne słowa nie są w stanie opisać wdzięczności, jaką każdy z nas czuje dzisiaj w stosunku do medyków. Gdy tylko pojawiła się możliwość, aby przynajmniej w taki sposób okazać nasze wsparcie, nie wahaliśmy się ani chwili — mówi, pełnomocnik zarządu Ferm Woźniak, Barbara Woźniak

- Jaja to podstawowy składnik wielu potraw — Jestem przekonana, że kucharzom restauracji Belvedere z pewnością uda się wyczarować z nich niesamowicie smaczne posiłki. Nie zapominajmy również, że jajo to istnabomba witaminowa: dostarczają naszym organizmom masy niezbędnych witamin i mikroelementów. Ten aspekt warto dziś podkreślić szczególnie: jeśli czegokolwiek naszym medykom obecnie potrzeba, to przecież właśnie zdrowia— komentuje Barbara Woźniak.

Zdrowotny aspekt posiłków dostarczanych medykom podkreśla również Michał Kossma Sklaski, prezes Fundacji One Są Bosskie, która pośredniczy w przekazywaniu produktów dla restauracji Belvedere.

— Rekomendujemy tylko produkty od sprawdzonych dostawców. Aby móc wykonywać swoje obowiązki i pracować w pełni sił, lekarze nie mogą żywić się “śmieciowym jedzeniem”. Posiłki, które trafiają do nich w ramach akcji powstają na bazie pełnowartościowych, zdrowych produktów. Takich jak jaja marki Zdrovo — tłumaczy Skalski.

Prezes fundacji podkreśla, że niemal każda firma, do której zwraca się o pomoc, z wielkim entuzjazmem angażuje się w akcję:

— Nie zdarzyło się, aby ktoś nam odmówił. Jedyne pytania, które się pojawiają, to: “Ile?” i “Na kiedy?”. To piękne i bezinteresowne. Nie ma rozmów o wielkości logo na plakatach informujących o akcji, nie ma mowy o jej nagłaśnianiu i reklamowaniu. Każdy dzieli się tym, co ma, ze szczerego serca i wdzięczności dla personelu medycznego — komentuje prezes fundacji.

 

*****

Fermy Woźniak to lider produkcji krajowej i jeden z największych producentów jaj konsumpcyjnych w Europie. Firma istnieje na rynku od 1986 r. Posiada w pełni zintegrowany system produkcji jaj konsumpcyjnych w cyklu zamkniętym oraz własną flotę ponad 200 pojazdów ciężarowych o normach emisji EURO 5 i EURO 6 z naczepami typu chłodnia czy cysterna-silos. Ponadto, firma prowadzi skup zbóż w trzynastu punktach na terenie zachodniej Polski oraz posiada mieszalnię pasz. Kontrola na każdym etapie procesu – od stad rodzicielskich, wylęgarni i odchowu niosek, przez wytwórnię wysokogatunkowej paszy, po pakowanie i transport jaj, zapewnia najwyższą jakość produktów. Bogaty asortyment uwzględnia jaja białe i brązowe różnych rozmiarów, produkty specjalne – jaja ściółkowe, jaja królewskie, jaja smakowite oraz jaja z datą zniesienia. Fermy Woźniak to także dwa centra logistyczne na potrzeby realizacji dostaw oraz nowoczesne rampy, zapewniające szybki przeładunek towaru. Gwarancją jakości produktu końcowego jest pierwszy na rynku i autorski system kontroli EGGiDA oraz certyfikaty IFS, BRC czy Agrovert. Firma została m.in. dwukrotnie wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta, złotym godłem Konsumenckiego Lidera Jakości oraz Orłem Eksportu województwa wielkopolskiego.  Nowo wprowadzona marka ZDROVO otrzymała wyróżnienie Konsumencki Lider Jakości – Debiut 2018. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Żylicach nieopodal Rawicza.

Więcej informacji:

http://fdw.pl/pl

Przypisy