Już niedługo, 20 stycznia 2016 r. w Warszawie, odbędzie się I Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. Organizatorem tego wydarzenia jest Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Jakie są najnowsze wyniki badań w nauce o żywieniu? Jak zmiany w sposobie żywienia wpłynęły na długość życia Polaków na przestrzeni ostatnich lat? Co zawierają aktualne zalecenia żywieniowe? Na te i na wiele innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź w trakcie Kongresu, podczas którego Instytut Żywności i Żywienia przedstawi również swoją nową piramidę zdrowego żywienia. Ponadto, uznani eksperci wygłoszą wiele referatów przedstawiających najnowsze osiągnięcia w prewencji i żywieniowym leczeniu przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń lipidowych, cukrzycy typu 2, otyłości i choroby Alzheimera. Jedna z sesji poświęcona będzie tematyce przeciwdziałania chorobom zależnym od niedoboru jodu i nadmiernego spożycia soli. Omawiany będzie też temat zindywidualizowanego poradnictwa żywieniowego, z uwzględnieniem wyników najnowszych badań międzynarodowych zrealizowanych w ramach projektu Food4me. Szczegółowy program Kongresu, warunki i terminy rejestracji uczestników, dane kontaktowe, a także informacje dla sponsorów i wystawców można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Kongresu: www.kongres-zywieniowy.waw.pl.

Edukacja żywieniowa
30 listopada 2015
Zaproszenie na I Narodowy Kongres Żywieniowy

Najnowsze doniesienia dietetyczne
11 stycznia 2019

Refluks i Helicobacter pylori z punktu widzenia lekarza
11 stycznia 2019

Refluks i Helicobacter pylori z punktu widzenia dietetyka
11 stycznia 2019