Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

13 lutego 2014

Wysokobiałkowa dieta zwiększa ryzyko wystąpienia problemów z nerkami

168

Według badania przeprowadzonego w University of Granada (Hiszpania) opublikowanego w Nutricion Hospitalaria, wysokobiałkowa dieta powoduje ryzyko uszkodzenia nerek. Diety, w których jest większa konsumpcja białek niż węglowodanów, takie jak dieta Dukana, Paleo czy Atkinsa, są popularne od lat. W ostatnim czasie mogliśmy być świadkami zachwalania jej w mediach przez księżną Cambridge czy Jennifer Lopez. Ocenia się, że w samej Francji, ojczyźnie Pierre’a Dukana, około dwóch milionów ludzi stosuje jego dietę. Jednak wysokobiałkowe kuracje odchudzające od zawsze budziły kontrowersje. Służby medyczne ostrzegały, że może ona łatwo doprowadzić do nadmiernego spożycia białka, co skutkuje poważnym uszkodzeniem nerek. Długotrwałe komplikacje W najnowszym przeprowadzonym badaniu, szczury były karmione wedle standardowej diety oraz diety składającej się z hydrolizowanego suplementu białkowego, tak aby całkowita zawartość białka wynosiła 45%. Po 12 tygodniach (odpowiednik 9 lat życia człowieka), szczury na diecie białkowej straciły 10% swojej masy. Nie nastąpiła u nich żadna zmiana w profilu lipidowym. U szczurów na diecie wysokobiałkowej zaobserwowano zmniejszenie się o 88% poziomu cytrynianu moczu i zwiększenie o 15% kwasowości moczu. Masa ich nerki zwiększyła się o 22%; rozmiar naczyń włosowatych flirtujących krew do nerek wzrósł o 13%, a rozmiar kolagenu wokół tych naczyń był większy o 32%. Ostatnie 3 czynniki są już oznakami przewlekłego zapalenia. Niski poziom cytrynianu moczu i obrzęk nerek są ostrzeżeniem przed powstaniem kamieni nerkowych, podczas gdy niskie pH moczu jest oznaką niewydolności nerek i nerkowej kwasicy kanalikowej. Główna autorka badania, Virginia A. Aparicio, twierdzi, że badania przeprowadzone na ludziach ukazały bardzo podobne wyniki pod względem osocza i moczu. Fakt ten sugeruje, że wysokobiałkowa dieta może nieść ze sobą długotrwałe powikłania nerkowe u podatnych na to osób, lub zwiększyć ryzyko choroby nerek. Ostrożna dieta Badanie poddaje w wątpliwość bezpieczeństwo wysokobiałkowej diety, głównie ze względu na obawy uszkodzenia nerek. W 2010, 2011 i w 2012 roku Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne umieściło dietę Dukana na pierwszym miejscu listy diet, których należy się wystrzegać. Co więcej, jej twórcy odebrano uprawnienia medyczne. Dukan nawet sam ostrzegał przed skutkami ubocznymi wysokobiałkowych diet, m.in. niedoborem witamin i minerałów, nieświeżym oddechem, zaparciami i brakiem energii. Badania z 2012 odkryły, że 80% ludzi będących na diecie Dukana zyskali w ciągu 3 lat wszystkie kilogramy, które wcześniej stracili. Takie wahanie masy zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i choroby serca. Osoby decydujące się na wysokobiałkową dietę powinny robić to tylko pod nadzorem lekarza. Muszą one także jeść dużo warzyw i owoców, gdyż według Aparicio, ich jedzenie redukuje ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych – prawdopodobnie ze względu na ich wysoką zawartość potasu i magnezu, który kompensuje kwasowości diety bogatej w białko. Sylwia Moćko

POLECAMY

Przypisy