Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

29 sierpnia 2014

Wykryto bakterię w żywności, która może być niebezpieczna dla dzieci nienarodzonych

160

Wyniki badań przeprowadzonych w ICAS Culician sugerują, że co najmniej 10 procent świeżego sera i produktów sprzedawanych na rynku, takich jak kiełbasa czy mięso, mogą być zanieczyszczone. Naukowcy z Centrum Badań Żywności i Rozwoju (ICAS) potwierdzili obecność bakterii Listeria w żywności pochodzenia zwierzęcego. Organizm ten, powoduje w pierwszych objawach głównie infekcje biegunkowe, ale w bardziej zaawansowanych sytuacjach, generuje poronienia i zapalenia opon mózgowych. Najwięcej bakterii pochodzi z produktów meksykańskich, które często rozprowadzane są po całym świecie, gdyż meksykańska kuchnia jest bardzo popularna. Właśnie tam zespół kierowany przez dr Chaideza rozpoczął poszukiwania bakterii. Ostatnie międzynarodowe doniesienia, sugerują silny wybuch epidemii tej bakterii w Stanach Zjednoczonych ze względu na import chińskiego melona z Meksyku. Naukowcy pobierali próbki produktów takich jak kiełbasa, wędliny czy ser, które zakupili na różnych rynkach w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Po testach w laboratorium, w części produktów znaleziono bakterię Listerii, określaną jako „4B”, czyli najbardziej agresywną. - Okazało się, że w kurczaku jest ponad 23% więcej bakterii niż w kiełbasie, gdzie zawartość tej bakterii to 11%, a w serze 9% - mówi Quiroz Chaidez. Analiza wyników sugeruje, że co najmniej 10% produktów sprzedawanych na rynkach, może być skażone bakteriami. Trzeba pamiętać, że Listeria to niebezpieczna bakteria, która może spowodować śmierć. Prowadzi również do poważnych chorób jak pasocznica czy zapalenie opon mózgowych. Na bakterie podatne są głównie kobiety w ciąży, osoby z obniżoną odpornością lub osoby starsze. Głównym źródłem zakażenia jest spożycie zainfekowanego mięsa. Zawsze należy pamiętać o obróbce termicznej, pieczeniu czy smażeniu mięsa, bo to zabija część bakterii. Złe praktyki higieniczne również narażają na infekcję. Oblizywanie palców po kontakcie z surowym mięsem czy innym zainfekowanym produktem, jest bardzo nieodpowiedzialnym zachowaniem. - Bakteria Listeri, jest w stanie dotrzeć do opon mózgowych, dzięki wędrówce w krwiobiegu. Jest w stanie również przeniknąć do łożyska i uszkodzić płód, co może powodować nawet jego zgon - ostrzega Quiroz Chaidez. Opracował: Damian Nowaczek źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy