Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

27 lutego 2015

Wyciąg z czosnku może pomóc pacjentom z mukowiscydozą w zwalczaniu infekcji

173

Najnowsze badania sugerują, że substancje chemiczne znalezione w czosnku mogą zabijać bakterie powodujące infekcje płuc zagrażające życiu u osób z mukowiscydozą. Obecnie w Polsce chorych na tą chorobę jest prawie 1 600 dzieci.

POLECAMY

Badanie opublikowano w czasopiśmie PLoS One. Została sfinansowana przez Uniwersytet w Edynburgu i Instytut Badań Biologicznych i Biotechnologicznych. Badanie to jest pierwszym, które wykazuje, że składnik chemiczny czosnku - allicyna - może być skutecznym lekiem przeciwko grupie bakterii zakaźnych, które są bardzo odporne na większość antybiotyków. Allicyny są produkowane naturalnie przez główkę czosnku. Mają silne działanie bakteriobójcze. Powstają w wyniku uszkodzenia tkanki czosnku, a także cebuli. Mają charakterystyczny zapach. W 1980 roku odkryto, że bakterie - znany jako kompleks Burkholderia cepacia (BCC) stały się przyczyną poważnych infekcji zakaźnych płuc u osób chorych na mukowiscydozę. Naukowcy odkryli, że allicyny hamują rozwój bakterii BCC. Zespół sugeruje, że związki z czosnku zabijają bakterie przez chemiczną modyfikację kluczowych enzymów. To dezaktywuje je i zatrzymuje ważne procesy biologiczne. Badacze uważają, że środki zawierające allicyny mogą być stosowane w połączeniu z istniejącymi antybiotykami do leczenia zakażeń BCC. Dr Dominik Campopiano, z Uniwersytetu w Edynburgu Szkoła Chemii, współautor badania, powiedział: - Moc lecznicza czosnku ma bogatą historię, która sięga tysięcy lat, ale - allicyna została odkryta dopiero w 1940 roku. Nasza praca sugeruje, że nowoczesne metody powinny być wykorzystane do dalszego pogłębiania o tej substancji w celu rozszerzenia jej zastosowania.

Opracowała: Agnieszka Witek źródło: ScienceNews.pl  

Przypisy