Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

13 stycznia 2014

Witamina E chroni przed zaburzeniami pamięci

177

Starsze osoby z wysokim stężeniem witaminy E w surowicy są mniej narażone na cierpienie z powodu zaburzeń pamięci, niż ich rówieśnicy z niższymi poziomem tej witaminy, według badania opublikowanego niedawno w Experimental Gerontology. Według badaczy różne formy witaminy E wydają się odgrywać istotną rolę w procesach pamięci. Badanie zostało przeprowadzone we współpracy Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, fińskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej, Instytutu Karolinska i Uniwersytetu w Perugii. Badania nad związkiem pomiędzy witaminą E i zaburzeniami pamięci zwykle koncentrują się na pojedynczej postaci witaminy E, a mianowicie α-tokoferolu, który jest stosowany w suplementach z witaminą E. Jednakże witamina E występuje w ośmiu różnych formach, naturalne tokoferole i tokotrienole, z których wszystkie mają własności przeciwutleniające. Te niedawno opublikowane badanie obejmuje ponad 140 65-letnich fińskich osób bez zaburzeń pamięci na początku badania. Podczas ośmiu lat obserwacji stwierdzono, że wyższe stężenie witaminy E w surowicy, a także wyższe poziomy γ-tokoferol, β-Tocotrienol i wszystkich tokotrienoli w szczególności, chroni przed zaburzeniami pamięci. Według badaczy, wyniki pokazują, że cała rodzina witamina E odgrywa istotną rolę w procesach pamięci. Najbardziej wiarygodnym sposobem ustalenia, czy poziom witaminy E jest wystarczająco wysoki, należy dokonać pomiaru poziomu witaminy E z surowicy. źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy