Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

22 stycznia 2014

Witamina B3 i błonnik chronią przed rakiem i zapaleniem jelita grubego

211

Poprzednie badania sugerują, że dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko zapalenia okrężnicy i raka. Jednakże najnowsze badania sugerują, że niacyna, zwana również witaminą B3 może także chronić przeciwko tym chorobom. Zespół badawczy, w tym współautor dr Vadivel Ganapathy z Uniwersytetu Medycznego w Georgii, mówi, że ich odkrycia pomogą wyjaśnić, dlaczego dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych związanych z okrężnicą i sugeruje, że niacyna - suplement już wykorzystywany do regulowania poziomu cholesterolu - może zachować zdrowe jelito grube u osób, które spożywają niskobłonnikową dietę. Aby poprzeć swoje wyniki, niedawno opublikowane w czasopiśmie „Immunity”, badacze przeprowadzili badania na myszach. Odkryli, że myszy, którym brakowało receptora zwanego Gpr109a były bardziej narażone na zapalenie i raka jelita grubego. Ale przy podawaniu niacyny myszom, u których nie stwierdzono zdrowych bakterii okrężnicy - ponieważ zostały zniszczone przez antybiotyki - naukowcy odkryli, że witamina pchnęła komórki odpornościowe w kierunku trybu przeciwzapalnego. Zespół podkreśla, że to wydaje się tylko zdarzać się w okrężnicy i że dieta bogata w błonnik znacznie zwiększa poziom maślanów. Maślany aktywują receptor Gpr109a komórek odpornościowych - makrofagów i komórek dendrytycznych - w okrężnicy. Dr Singh wyjaśnia, że komórki te wytwarzają immunologiczne cząsteczki przeciwzapalne oraz przekazują sygnały do komórek T - białych krwinek, które odgrywają istotną rolę w układzie odpornościowym. Dodatkowo, komórki nabłonkowe wyściełające jelita grubego są aktywowane przez maślan by produkować cykotiny- rozpuszczalne białka, które pomagają w gojeniu się ran. Dr Singh stwierdza, że proces ten ma kluczowe znaczenie w przypadku leczenia zapalenia jelit, np. choroby Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącego zapalenia okrężnicy. Niacyna ma właściwości chroniące jelito grube Dr Ganapathy mówi, że aby okrężnica człowieka była chroniona, musi mieć receptor Gpr109a obok wysokiego spożycia błonnika by produkować maślan, który aktywuje receptor. Doktor Singh zauważa, że ich odkrycia sugerują, że duże dawki niacyny mogą mieć podobny efekt, co jest dobrą wiadomością dla osób, które mają dietę o niskiej zawartości błonnika. „Uważamy, że mega dawki niacyny mogą być użyteczne w leczeniu i / lub profilaktyce wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna, raka jelita grubego, a także rodzinnej polipowatości gruczolakowatej (FAP), która jest chorobą genetyczną, powodującą polipy, które rozwijają się w obrębie przewodu żołądkowo-jelitowego.” Angelika Masłowska źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy