Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

8 kwietnia 2021

Wiosenna sałatka z jajkiem, rybą i awokado

108

Gdy przyroda budzi się z zimowego snu a za oknem robi się coraz cieplej, czas na wiosenne doładowanie witaminami. Danie, które dostarczy składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy to sałatka z jajkiem, rybą i awokado. Pobudza nie tylko kubki smakowe, ale cały organizm, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło energii dla wiosennych aktywności na świeżym powietrzu.

Składniki (2 porcje)

1 garść miksu sałat

POLECAMY

1 garść liści szpinaku baby

1 awokado

2 jajka (ugotowane według preferencji)

100 g łososia wędzonego

płatki migdałów KRESTO

rzodkiewka

szczypiorek

ulubione kiełki

olej Rapso

1/2 cytryny

sól, pieprz

Wiosenna sałatka
Fot. KRESTO

Wykonanie

Na dno miseczek ułóż sałaty i szpinak. Ugotowane jajko obierz, przekrój i ułóż na sałatach.

Rybę podziel na cząstki i dodaj do misek.

Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę po okrojeniu dookoła, miąższ pokrój według upodobań i dodaj do sałatki.

Rzodkiewki i szczypiorek pokrój i dodaj do sałatki.

Całość skrop olejem, sokiem z cytryny, posól i popieprz.

Na koniec całość posyp płatkami migdałowymi oraz kiełkami.

Sałatkę proponuję podać z grzankami z ulubionego pieczywa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy