Dołącz do czytelników
Brak wyników

Przepis

3 marca 2021

NR 1 (Luty 2021)

Wielkanocna pascha migdałowa – przepis od SM Mlekpol

53

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez domowych ciast własnoręcznie przygotowywanych w domu. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne. W SM Mlekpol dbamy o to, by święta z naszymi produktami były smaczne, a tradycyjne potrawy na stołach wzbogaciły rodzinne chwile. Zachęcamy naszych konsumentów do czerpania kulinarnych inspiracji na www.najlepszewkuchni.pl.

Składniki

POLECAMY

  • 500 g twarogu półtłustego
  • Mazurski Smak 
  • 200 g cukru pudru
  • 5 żółtek twardych
  • 2 żółtka płynne
  • 120 g masła extra Mazurski Smak 
  • 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol
  • laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 50 g rodzynek 

Przygotowanie
W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone i nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu dodajemy namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.  

Wartości odżywcze
Wartość kaloryczna: 297,48 kcal  

w tym:
procent energii z tłuszczu: 55,72% 
procent energii z węglowodanów: 28,9% 
procent energii z białka: 15,3...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy