Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia farmaceutyczne

2 września 2020

NR 4 (Sierpień 2020)

Wiadomości farmaceutyczne

23

Dobroczynne działanie hydrolizowanego kolagenu w pielęgnacji skóry

Proces starzenia się skóry ściśle wiąże się z metabolizmem molekularnym oraz modyfikacjami macierzy zewnątrzkomórkowej w skórze właściwej.

POLECAMY

Kliniczne objawy tego procesu to zwiększona wiotkość, kruchość, suchość skóry, pojawienie się zmarszczek. Celem przywołanej pracy przeglądowej jest przedstawienie aktualnych informacji na temat zastosowania hydrolizowanego kolagenu w pielęgnacji skóry. Kolagen występuje w dużych ilościach w organizmie, zwłaszcza w warstwie skóry właściwej. Włókna te zapewniają skórze nawilżenie oraz wytrzymałość na oddziaływania zewnętrzne. W literaturze wskazuje się, że codzienne spożywanie hydrolizowanego kolagenu w różnych dawkach, z różnych źródeł, może przynieść organizmowi wiele korzyści od łagodzenia bólu stawów po poprawę stanu zdrowia skóry. Hydrolizowany kolagen można izolować z różnych źródeł, w tym ze skóry bydlęcej, świńskiej, organizmów morskich, skóry kurczaka i chrząstki rybnej. Może być związany z witaminami, składnikami odżywczymi, jak i z innymi substancjami biologicznie czynnymi. Autorzy opracowania podkreślają korzystne właściwości kolagenu, takie jak biodostępność, szybkie wchłanianie w przewodzie pokarmowym, przenikanie do krwiobiegu w postaci małych peptydów i akumulacja w skórze już 96 godzin po spożyciu. Liczne badania wykazały, że peptydy powstałe w wyniku spożycia hydrolizowanego kolagenu efektywnie wspomagają proces odbudowy skóry. Stąd hydrolizowany kolagen znajduje zastosowanie zarówno w technikach kosmetycznych, medycznych, takich jak ortopedia czy chirurgia plastyczna, w zabiegach stomatologicznych czy okulistycznych, jak i w przemyśle farmaceutycznym czy spożywczym – często jako forma żywności funkcjonalnej.

Źródło: Lupu M.A., Gradisteanu Pircalabioru G., Chifiriuc M.C., Albulescu R., Tanas C.: Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review) Exp Ther Med. 2020 Jul;20(1):12-17. doi: 10.3892/etm.2019.8342. 

Witamina D w migrenie

Migrenę, jako silny i nieustępujący ból głowy, uznano za pierwszą wiodącą przyczynę obniżającą jakość życia u osób w wieku poniżej 50 lat.

Dotychczas w leczeniu uzupełniającym migreny wprowadzono szereg suplementów diety. Jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniający witamina D jest jednym z tych środków, który budzi zainteresowanie w ostatnich latach. Wśród osób cierpiących na migrenę zaobserwowano częstsze występowanie niedoboru witaminy D w porównaniu z grupą kontrolną. Stąd autorzy cytowanego opracowania zdecydowali się przeanalizować badania obserwacyjne i kontrolne, ale także badania kliniczne dotyczące wpływu suplementacji diety witaminą D na ból głowy. Badanie przeglądowe obejmuje opublikowane artykuły do czerwca 2019 r. W przywołanej literaturze odsetek pacjentów cierpiących na migrenę i ból głowy przy jednoczesnym niedoborze witaminy D wahał się między 45 a 100%. W wielu badaniach poziom witaminy D był ujemnie skorelowany z częstością bólów głowy. Obserwacje z badań sugerują, że suplementacja diety witaminą D w dawce 1000–4000 IU na dzień może zmniejszyć częstotliwość występowania bólu. Niemniej jednak autorzy podkreślają, iż wyniki te nie zostały jeszcze potwierdzone i wymagane są odpowiednio zaprojektowane badania kliniczne.

Źródło: Ghorbani Z., Togha M., Rafiee P., Ahmadi Z.S., Rasekh M.R., Haghighi S., Razeghi J.S., Mahmoudi M.: Vitamin D in Migraine Headache: A Comprehensive Review on Literature. Neurol. Sci. 2019 Dec; 40(12):2459-2477. doi: 10.1007/s10072-019-04021-z.

Witamina D w migrenie

Migrenę, jako silny i nieustępujący ból głowy, uznano za pierwszą wiodącą przyczynę obniżającą jakość życia u osób w wieku poniżej 50 lat.

Dotychczas w leczeniu uzupełniającym migreny wprowadzono szereg suplementów diety. Jako środek przeciwzapalny i przeciwutleniający witamina D jest jednym z tych środków, który budzi zainteresowanie w ostatnich latach. Wśród osób cierpiących na migrenę zaobserwowano częstsze występowanie niedoboru witaminy D w porównaniu z grupą kontrolną. Stąd autorzy cytowanego opracowania zdecydowali się przeanalizować badania obserwacyjne i kontrolne, ale także badania kliniczne dotyczące wpływu suplementacji diety witaminą D na ból głowy. Badanie przeglądowe obejmuje opublikowane artykuły do czerwca 2019 r. W przywołanej literaturze odsetek pacjentów cierpiących na migrenę i ból głowy przy jednoczesnym niedoborze witaminy D wahał się między 45 a 100%. W wielu badaniach poziom witaminy D był ujemnie skorelowany z częstością bólów głowy. Obserwacje z badań sugerują, że suplementacja diety witaminą D w dawce 1000–4000 IU na dzień może zmniejszyć częstotliwość występowania bólu. Niemniej jednak autorzy podkreślają, iż wyniki te nie zostały jeszcze potwierdzone i wymagane są odpowiednio zaprojektowane badania kliniczne.

Źródło: Ghorbani Z., Togha M., Rafiee P., Ahmadi Z.S., Rasekh M.R., Haghighi S., Razeghi J.S., Mahmoudi M.: Vitamin D in Migraine Headache: ...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy