Wiadomości dietetyczno-farmaceutyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Substancje bioaktywne jadalnych kwiatów otwierają nowy rozdział żywności funkcjonalnej

Zapotrzebowanie na bardziej atrakcyjną i wysokiej jakości żywność wzrasta z każdym dniem. 

Rosnące zainteresowanie żywnością funkcjonalną i nutraceutykami skutkuje poszukiwaniem alternatywnych form produktów spożywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie, ale i samopoczucie człowieka. Naukowcy z Indii wskazują więc na jadalne kwiaty jako możliwe do szerszego wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej. Kwiaty, uznane za nietrujące, nadają każdej potrawie nowy kolor, konsystencję i świeżość, a oprócz tego są źródłem substancji bioaktywnych. Za prozdrowotne działanie jadalnych kwiatów odpowiadają różne związki biologicznie czynne, takie jak flawonoidy, antocyjany, kar...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż., Kierownik Laboratorium Kontroli Jakości Przedsiębiorstwa Farmaceutyczno-Chemicznego Synteza Sp. Z o.o. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Audytor wewnętrzny laboratorium 17025, HACCP, ISO 9001.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI