Substancje bioaktywne jadalnych kwiatów otwierają nowy rozdział żywności funkcjonalnej
Zapotrzebowanie na bardziej atrakcyjną i wysokiej jakości żywność wzrasta z każdym dniem.
Rosnące zainteresowanie żywnością funkcjonalną i nutraceutykami skutkuje poszukiwaniem alternatywnych form produktów spożywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie, ale i samopoczucie człowieka. Naukowcy z Indii wskazują więc na jadalne kwiaty jako możliwe do szerszego wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej. Kwiaty, uznane za nietrujące, nadają każdej potrawie nowy kolor, konsystencję i świeżość, a oprócz tego są źródłem substancji bioaktywnych. Za prozdrowotne działanie jadalnych kwiatów odpowiadają różne związki biologicznie czynne, takie jak flawonoidy, antocyjany, kar...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!