Wiadomości dietetyczno-farmaceutyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Akceptacja konsumentów alternatywnych białek dla mięsa i mięsa hodowlanego, pochodzących z roślin strączkowych, glonów i owadów

Wzorce żywieniowe konsumentów mają znaczący wpływ na zdrowie osobiste, ale także na kondycję środowiska naturalnego.

Autorzy cytowanego przeglądu podsumowali informacje zebrane z 91 artykułów, koncentrując się na czynnikach wpływających na akceptację przez konsumentów pięciu alternatywnych dla mięsa źródeł białek: roślin strączkowych, alg, owadów, substytutów mięsa pochodzenia roślinnego (burgery roślinne) i mięsa hodowlanego. Analizowane dane w przeglądzie pochodziły głównie z krajów zachodnich, takich jak Holandia, Włochy czy Niemcy, niemniej jednak kilka badań zawierało porównanie między krajami zachodnimi i niezachodnimi. Te porównania są szczególnie interesujące w kontekście owadów i wodorostów. Czynniki akceptacji różnych alternatywnych białek charakteryzowane są przez: smak i walory z...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż., Kierownik Laboratorium Kontroli Jakości Przedsiębiorstwa Farmaceutyczno-Chemicznego Synteza Sp. Z o.o. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Audytor wewnętrzny laboratorium 17025, HACCP, ISO 9001.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI