Akceptacja konsumentów alternatywnych białek dla mięsa i mięsa hodowlanego, pochodzących z roślin strączkowych, glonów i owadów
Wzorce żywieniowe konsumentów mają znaczący wpływ na zdrowie osobiste, ale także na kondycję środowiska naturalnego.
Autorzy cytowanego przeglądu podsumowali informacje zebrane z 91 artykułów, koncentrując się na czynnikach wpływających na akceptację przez konsumentów pięciu alternatywnych dla mięsa źródeł białek: roślin strączkowych, alg, owadów, substytutów mięsa pochodzenia roślinnego (burgery roślinne) i mięsa hodowlanego. Analizowane dane w przeglądzie pochodziły głównie z krajów zachodnich, takich jak Holandia, Włochy czy Niemcy, niemniej jednak kilka badań zawierało porównanie między krajami zachodnimi i niezachodnimi. Te porównania są szczególnie interesujące w kontekście owadów i wodorostów. Czynniki akceptacji różnych alternatywnych białek charakteryzowane są przez: smak i walory z...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!