Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne

1 lipca 2020

NR 3 (Czerwiec 2020)

Wiadomości dietetyczne

112

Dowody, że suplementacja diety witaminą D może zmniejszyć ryzyko infekcji i zgonów związanych z grypą i COVID-19

W artykule dokonano przeglądu roli witaminy D w zmniejszaniu ryzyka infekcji dróg oddechowych, wiedzy na temat epidemiologii grypy i COVID-19 oraz tego, w jaki sposób suplementacja diety witaminą D może być użytecznym środkiem zmniejszającym ryzyko wzmiankowanych chorób.

POLECAMY

Przypuszcza się, że witamina D może zmniejszyć ryzyko infekcji dzięki kilku mechanizmom. Obejmują one indukowanie katelicydyn i defensyn, które mogą obniżać wskaźniki replikacji wirusa i zmniejszać stężenie cytokin prozapalnych, uszkadzających wyściółkę płuc, prowadząc w konsekwencji do zapalenia płuc, a także zwiększać stężenie cytokin przeciwzapalnych. W kilku badaniach obserwacyjnych i badaniach klinicznych stwierdzono, że suplementacja diety witaminą D zmniejsza ryzyko grypy. Dowody potwierdzające rolę witaminy D w zmniejszaniu ryzyka COVID-19 obejmują okres zimy, kiedy stężenie 25-hydroksywitaminy D (25 (OH) D) jest najniższe. Stwierdzono, że niedobór witaminy D przyczynia się do zespołu ostrej niewydolności oddechowej, a wskaźniki śmiertelności przypadków rosną wraz z wiekiem i chorobami przewlekłymi, które są związane z niższym stężeniem 25 (OH) D. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, zaleca się, aby osoby zagrożone grypą i/lub COVID-19 rozważyły przyjmowanie 10 000 IU/24 h witaminy D3 przez kilka tygodni w celu szybkiego zwiększenia stężenia 25 (OH) D, a następnie 5000 IU/24 h. Celem powinno być zwiększenie stężenia 25 (OH) D powyżej 40 ng/ml krwi (100–150 nmol/l). 
W leczeniu osób zarażonych COVID-19 przydatne mogą być wyższe dawki witaminy D3. W celu oceny tych zaleceń należy przeprowadzić randomizowane kontrolowane badania i badania dużej populacji.

Źródło: Grant W.B., Lahore H., McDonnell S.L., Baggerly C.A., French Ch.B., Aliano J.L.,Bhattoa H.P. Evidence That Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients, 2020. doi: 10.3390/nu12040988.

Niedobór białka w diecie: ważna uwaga w przypadku stłuszczenia wątroby?

Niedobór białka w diecie jest związany z nadmiernym magazynowaniem TAG (triacylogliceroli) i bezalkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) w krajach rozwijających się.

Akumulacja TAG w wątrobie po diecie niskobiałkowej może być spowodowana zaburzeniami funkcji mikrobioty peroksysomalnej, mitochondrialnej i jelitowej. Peroksysomy wątrobowe i mitochondria zwykle pośredniczą w metabolizmie składników odżywczych, zapewniając energię i substraty do lipogenezy. Biogenezę i aktywność peroksysomów można modulować za pomocą kwasów tłuszczowych o nieparzystym łańcuchu (OCFA) i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które pochodzą z bakterii jelitowych, np. propionianu i maślanu. Wytwarzane również podczas metabolizmu aminokwasów przez peroksysomy i mitochondria, stężenia propionianu i maślanu korelują odwrotnie z ryzykiem wystąpienia otyłości, insulinooporności i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dostępne dowody publikacyjne potwierdzają wpływ niedoborów białek na obniżoną produkcję OCFA, wynikającego z utraty funkcji mitochondriów, peroksysomów i spadku ilości mikrobioty jelitowej oraz jej związku z akumulacją lipidów w wątrobie. Kompozycja aminokwasowa białka będącego dawcą metylu jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do funkcji wątroby i magazynowania lipidów; obecność i obfitość dietetycznych aminokwasów rozgałęzionych może modulować skład i aktywność metaboliczną mikrobiomu jelitowego, a z drugiej strony może wpływać na wytwarzanie OCFA w wątrobie i SCFA w jelitach. W przedklinicznych modelach zwierzęcych karmionych dietą niskobiałkową specyficzna suplementacja aminokwasów może złagodzić stłuszczenie wątroby. Związek między niskim spożyciem białka w diecie a stłuszczeniową chorobą wątroby jest niedoceniony i zasługuje na dalsze badania, szczególnie w wrażliwych grupach zamieszkujących kraje rozwijające się.

Źródło: Ampong I., Watkins A., Gutierrez-Merino J., Ikwuobe J., Griffiths H.R. Dietary Protein Insuf...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy