Wiadomości dietetyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Dowody, że suplementacja diety witaminą D może zmniejszyć ryzyko infekcji i zgonów związanych z grypą i COVID-19

W artykule dokonano przeglądu roli witaminy D w zmniejszaniu ryzyka infekcji dróg oddechowych, wiedzy na temat epidemiologii grypy i COVID-19 oraz tego, w jaki sposób suplementacja diety witaminą D może być użytecznym środkiem zmniejszającym ryzyko wzmiankowanych chorób.

Przypuszcza się, że witamina D może zmniejszyć ryzyko infekcji dzięki kilku mechanizmom. Obejmują one indukowanie katelicydyn i defensyn, które mogą obniżać wskaźniki replikacji wirusa i zmniejszać stężenie cytokin prozapalnych, uszkadzających wyściółkę płuc, prowadząc w konsekwencji do zapalenia płuc, a także zwiększać stężenie cytokin przeciwzapalnych. W kilku badaniach obserwacyjnych i badaniach klinicznych stwierdzono, ...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż., Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego UP w Poznaniu; Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych UMP 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI