Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne

2 listopada 2020

NR 5 (Październik 2020)

Wiadomości dietetyczne

20

Nowe oprogramowanie do oceny diety bezglutenowej i edukacji żywieniowej

Stosowanie diety bezglutenowej (GFD, ang. gluten-free diet) jest jedynym sposobem leczenia celiakii. Dieta musi zapewniać brak glutenu (poniżej 20 ppm), ale powinna być również odpowiednio zbilansowana pod względem odżywczym.

POLECAMY

Dietetycy zajmujący się tą dziedziną nie potrafią właściwie ocenić spożycia energii i składników odżywczych przez osoby z celiakią, ponieważ dostępne na rynku programy żywieniowe nie zawierają składu odżywczego produktów bezglutenowych (GFP, ang. gluten-free products). 

W niniejszym opracowaniu przedstawiono nowe oprogramowanie do oceny GFD (http://www.ehu.eus/dieta-singluten/), które zawiera wykaz ponad 700 bezglutenowych przetworzonych produktów spożywczych i ich podstawowy skład. Oprócz możliwości oceny i projektowania diety oprogramowanie stanowi również narzędzie do edukacji żywieniowej, ponieważ pokazuje prawidłowość proponowanej diety i wskazuje, jak promować zrównoważoną samoopiekę. Ponadto dane antropometryczne i biochemiczne lub obecność niepożądanych objawów mogą być rejestrowane i oceniane. To otwarte bezpłatne oprogramowanie można pobrać w formie aplikacji na telefony komórkowe, tablety oraz komputery. Ocena oprogramowania wskazała na jego prawidłowe działanie i duże znaczenie oceny GFD za pomocą GFP w porównaniu do produktów analogicznych zawierających gluten. Oprogramowanie to może stanowić niezbędne narzędzie stosowane nie tylko do prawidłowej oceny GFD, ale także do poprawy jakości życia osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten.

A. Lasa, I. Larretxi, E. Simón, I. Churruca, V. Navarro, O. Martínez, M.Á. Bustamante, J. Miranda. New Software for Gluten-Free Diet Evaluation and Nutritional Education. Nutrients. 2019Oct17;11(10):2505. doi: 10.3390/nu11102505.

 

Wpływ różnych intensywności ćwiczeń na redukcję masy ciała i objawy ze strony nadreaktywnego pęcherza moczowego – badanie z randomizacją

Celem badań było sprawdzenie wpływu trzymiesięcznego programu ćwiczeń o dwóch różnych intensywnościach na redukcję masy ciała i procentową zawartość tkanki tłuszczowej u kobiet z nadwagą i objawami nadreaktywnego pęcherza moczowego (OAB).

Badanie dotyczyło 77 kobiet z nadwagą i objawami OAB, których średni wiek wynosił 26,2 lat. Pomiary wskaźnika masy ciała (BMI) potwierdziły nadwagę u kobiet. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy w następujący sposób: grupa 1 (program o wysokiej intensywności ćwiczeń – trening na wysiłku tlenowym, n = 39) i grupa 2 (program o niskiej intensywności ćwiczeń – trening na wysiłku beztlenowym, n = 38). 

Do oceny składu ciała wykorzystano analizę impedancji bioelektrycznej z oceną procentowej zawartości tkanki tłuszczowej (BFP) i trzewnej powierzchni tłuszczowej (VFA). Objawy OAB oceniano za pomocą dzienniczka oddawania moczu, kwestionariusza nadreaktywnego pęcherza (OAB-q) oraz Skali Intensywności Parcia Naglącego (PPIUS). Interwencja z elementami treningu aerobowego była prowadzona w ramach Programu Redukcji Tłuszczu Brzusznego w celu zredukowania tkanki tłuszczowej trzewnej, wzmocnienia mięśni powierzchniowych i głębokich brzucha oraz ich rozciągnięcia.
Grupa 1 zredukowała całkowitą masę ciała oraz procentową zawartość tkanki tłuszczowej (BFP) o ponad 5%, podczas gdy w grupie 2 nie stwierdzono znaczących rezultatów. Istotne różnice w objawach OAB (p < 0,01) zanotowano po treningu na korzyść grupy 1 (liczba oddań moczu w ciągu doby zmieniła się z 8,92 ± 1,7 do 6,87 ± 0,40). W ocenie składu ciała po treningu odnotowano istotne różnice (p < 0,001) na korzyść grupy 1 w zakresie BMI, BFP, VFA i redukcji całkowitej masy ciała.

Program ćwiczeń o wysokiej intensywności mający na celu redukcję tkanki tłuszczowej brzucha (PRAF) znacznie...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy