Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne

3 czerwca 2019

NR 6 (Grudzień 2018)

Wiadomości dietetyczne

0 68

Aktywność fizyczna lekiem na chorobę Alzheimera? 

Dotychczas większość interwencji mających na celu poprawę stanu klinicznego osób z chorobą Alzheimera oparta była na hipotezie związanej z blaszkami amyloidowymi jako głównej przyczyny rozwoju choroby. Obecnie coraz częściej można spotkać się ze stanowiskami negującymi tę teorię, gdyż blaszki amyloidowe znajdują się także w mózgach osób bez objawów choroby. Badania opublikowane we wrześniu 2018 r. wskazują, iż aktywność fizyczna może wpływać korzystnie na „oczyszczenie” mózgu, jednocześnie promując wzrost nowych komórek w hipokampie, co przekłada się na wspomaganie zdolności poznawczych, m.in. pamięci i uczenia się w omawianej grupie osób.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wykazali, że myszy poddawane ćwiczeniom fizycznym miały lepszą pamięć w stosunku do grupy kontrolnej (bez dodatkowej aktywności fizycznej). 
Za przyczynę osiągniętych efektów uznano nasiloną neurogenezę w hipokampie oraz wzrost ilości BNDF (neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego).
To kolejna praca kwestionująca hipotezę amyloidową. Badacze wskazują, iż wdrożenie leków mających na celu nasilenie neurogenezy oraz zwiększenie poziomu BNDF może w przyszłości być skuteczną drogą pomocy dla osób z chorobą 
Alzheimera. 
Jednocześnie należy pamiętać, iż badanie było prowadzone na modelu zwierzęcym i nie można przekładać uzyskanych wyników bezpośrednio na ludzi.

Źródło: Choi S.H. et al., Combined adult neurogenesis and BDNF mimic exercise effects on cognition in an Alzheimer’s mouse model. Science. 2018 Sep 7; 361(6406).

Kwasy omega-3 zmniejszają bolesność mięśniową u zawodowych sportowców

Opublikowane w lipcu 2018 r. badanie wskazuje, iż stosowanie suplementów zawierających w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) może przynosić wymierne korzyści sportowcom, w postaci zmniejszenia bolesności mięśniowej związanej z uszkodzeniem włókien mięśniowych, wygenerowanych intensywnym treningiem.

Badanie prowadzono u 20 zawodowych sportowców i trwało ono pięć tygodni. Grupie badanej podawano (dwukrotnie w ciągu dnia) odżywkę białkową z dodatkiem 551 mg EPA i 551 mg DHA. Grupa kontrolna otrzymywała jedynie odżywkę białkową. W grupie, której podawano kwasy omega-3, zaobserwowano zmniejszenie bolesności mięśniowej wraz z redukcją zmęczenia. Badanie to może wskazywać na celowość suplementacji kwasów omega-3 w grupie zawodowych sportowców, jako elementu poprawy regeneracji po treningach.

Źródło: Black K.E. et al., Adding omega-3 fa...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy