Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

27 września 2019

Wegetariańskie schabowe

0 52

Kotlety schabowe w wersji vege – niemożliwe? A jednak i to w bardzo pożywnej i zdrowej formie na bazie ciecierzycy. Z dodatkiem ziemniaków oraz domowej mizerii czy sałatki ze świeżych warzyw,  stanowić będą doskonałą alternatywę dla mięsnych obiadów. Podpowiadamy, jak w kilka chwil przygotować wegetariańskie danie.

 

Składniki:

1 puszka ciecierzycy Happy Frucht

1 jajko w rozmiarze L

2 ząbki czosnku

mała cebula szalotka

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)

3 łyżki mąki pszennej

pieprz

olej do smażenia Rapso

                                                                                                                                                                                                             maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone)                                                                                                                                                                                                                   kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis,                                                                                                                                                                                                                słupki mi                                                                                                                                                                                   wiórka kokosowe

Wykonanie:

1.            Odsącz ciecierzycę z zalewy i przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, cebulę i przyprawy. Całość zmiksuj. Dosyp bułkę tartą oraz mąkę i wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt lepka, dosyp bułkę tartą i mąkę.

2.            Bierzemy kawałki przygotowanej masy o wielkości średniego orzecha włoskiego każdy i spłaszczamy delikatnie w dłoniach, tworząc płaskie kotleciki grubości 3-4 mm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3.            Kotlety podajemy np. z ziemniakami i mizerią.

Przypisy