POLECAMY
SKŁADNIKI na 3–4 porcje:
- 180 g kaszy jaglanej
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 30 g mąki kukurydzianej
- 50 g startego na drobnych oczkach parmezanu
- 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g marchwi
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 5 rzodkiewek
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 50–100 g mixu sałat z botwinką i rukolą
- 10 ml oliwy z oliwek
- przyprawy: (sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, bazylia)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, włączając termoobieg.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy kasza się gotuje, zaczynamy przygotowywać sałatkę: myjemy dokładnie ogórka, paprykę oraz rzodkiewki i kroimy w kostkę lub półtalarki. Opłukaną pietruszkę szatkujemy.
Do miski wsypujemy mix sałat, pokrojone wcześniej warzywa, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, polewamy całość oliwą i wszystko razem mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy posiekany świeży szpinak, jajka, starty parmezan, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Masę mieszamy, a następnie formujemy zraziki i kładziemy je na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku. W czasie pieczenia zrazów przygotowujemy sos: kroimy marchewkę w drobną kostkę, następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy pokrojoną marchewkę. Podsmażamy 7 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kolejne 7 minut. W tym czasie kroimy natkę pietruszki. Sos nakładamy na talerz, nas...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!