Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

30 kwietnia 2020

NR 2 (Kwiecień 2020)

Wegetariańskie „klopsiki” low fodmap z sosem i sałatką

428

POLECAMY


SKŁADNIKI na 3–4 porcje:

  • 180 g kaszy jaglanej 
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka 
  • 30 g mąki kukurydzianej 
  • 50 g startego na drobnych oczkach parmezanu
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 100 g marchwi
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 ogórek 
  • 1 papryka 
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 50–100 g mixu sałat z botwinką i rukolą 
  • 10 ml oliwy z oliwek 
  • przyprawy: (sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, bazylia)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, włączając termoobieg. 
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy kasza się gotuje, zaczynamy przygotowywać sałatkę: myjemy dokładnie ogórka, paprykę oraz rzodkiewki i kroimy w kostkę lub półtalarki. Opłukaną pietruszkę szatkujemy. 
Do miski wsypujemy mix sałat, pokrojone wcześniej warzywa, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, polewamy całość oliwą i wszystko razem mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy posiekany świeży szpinak, jajka, starty parmezan, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Masę mieszamy, a następnie formujemy zraziki i kładziemy je na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku. W czasie pieczenia zrazów przygotowujemy sos: kroimy marchewkę w drobną kostkę, następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy pokrojoną marchewkę. Podsmażamy 7 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy kolejne 7 minut. W tym czasie kroimy natkę pietruszki. Sos nakładamy na talerz, nas...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy