Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

22 czerwca 2020

Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami „pepperoni” i salsą z sera naciowego i papryki

69

Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem do Hot Dogów i Parówek Roleski. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę – w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji.  Z pomocą przychodzi nam najnowszy sos Roleski do Hot Dogów i Parówek, który dopełni smak naszych domowych posiłków.

Hot dogi to jedne z bardziej popularnych dań typu fast food, zjeść je możemy w wielu barach i food truckach. Takie danie możemy zrobić również w domu, wystarczy dobrej jakości bułka oraz parówka lub kiełbaska, z mięsa lub w opcji bezmięsnej. Wegańskie zamienniki są coraz częściej wybierane przez smakoszy kuchni całego świata. Chętnie sięgamy po nowości kulinarne i chcemy próbować nowych przepisów. Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami pepperoni i salsą z sera naciowego i papryki zachwycą nie tylko wegan ale i tych, którzy jedzą mięso na co dzień. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych parówek czy kiełbasek, które czasem chcemy zastąpić czymś innym. Poza bułką i kiełbaską w hot dogu istotny jest też sos. Najczęściej wybieranymi sosami do tego dania jest keczup i musztarda - ten dostępny jest w jednym sosie do hot dogów i parówek Roleski. Sos do Hot Dogów i Parówek to połączenie goryczkowatej musztardy i łagodnych pomidorów, bez dodatku glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu. Oprócz klasycznych hotdogów, idealnie sprawdza się również w połączeniu z kiełbasą z grilla czy karkówką.

POLECAMY

Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami „pepperoni” i salsą z sera naciowego i papryki

Składniki ( 4 porcje) : Wegańskie kiełbaski pepperoni

◦ 1 łyżka oleju

◦ 1 cebula, posiekana

◦ 2 ząbki czosnku, posiekany

◦ po 1 łyżeczce: ziarn kuminu i kopru włoskiego

◦ 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)

◦ 2 łyżki koncentratu pomidorowego

◦ po 1 łyżeczce: tymianku, wędzonej papryki, ostrej papryki, płatków chilli

◦ 3 łyżki sosu sojowego

◦ 1/2 szklanki wody gazowanej

 ◦ 1 duża szklanka glutenu w proszku

◦ szczypta soli Salsa:

◦ 6 łodyg selera naciowego

◦ 1 czerwona papryka

◦ garść świeżej kolendry

◦ 4 łyżki oliwy z oliwek

◦ 1 łyżeczka soku z cytryny

◦ sól, pieprz

◦ bułki do hot dogów

◦ kilka ogórków kiszonych/konserwowych

 ◦ prażona cebulka

Sos Street Food do Hot Dogów i Parówek Roleski

 

Sos do Hot Dogów i Parówek Roleski

Wegańskie kiełbaski pepperoni:

1. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane cebulę i czosnek. Dodajemy ziarna kuminu i kopru włoskiego. Prażymy 1-2 minuty, zdejmyjemy z ognia.

2. Piekarnik nagrzewamy do 165 st.C.

3. W kielichu blendera umieszczamy cieciorkę, podsmażone wcześniej składniki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, wodę gazowaną i resztę przypraw (oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto”.

4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy masę na 8 równych części i każdą formujemy na kształt podłużnych kiełbasek. Kolejno zawijamy je w folię aluminiową, zawijając również końcówki.

 5. Wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i odwijamy z folii.

Salsa:

1.Siekamy drobno seler, paprykę i kolendrę.

2.Wsypujemy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.

3.Dokładnie mieszamy.

Sposób podania:

Bułki do hot dogów lekko rumienimy w piekarniku. Ogórki kroimy w plastry. Parówki można jeszcze zrumienić na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, smarujemy sosem Street Food do Hot Dogów i Parówek. Wkładamy parówki, dodajemy 3-4 łyżki salsy, smacznego!

Przypisy