Składniki (foremka 19x28 cm):
1 szklanka mąki pszennej (160 g)
3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto
POLECAMY
130 g margaryny roślinnej
4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego uznania)
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
500 g wiśni
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier puder
Lekki, wegański deser na letnie popołudnia
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.
Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice