Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

17 sierpnia 2020

Wegańskie ciasto z wiśniami

77

Ręka w górę, kto nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której  słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.

Składniki (foremka 19x28 cm):

1 szklanka mąki pszennej (160 g)

POLECAMY

3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto

130 g margaryny roślinnej

4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu

100 g gorzkiej czekolady

1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego

1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego uznania)

1 łyżka cukru z wanilią

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

500 g wiśni

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

cukier puder

Lekki, wegański deser na letnie popołudnia

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Wykonanie:

Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż  do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.

Ciasto pieczemy  w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do  momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy