Składniki (4-6 porcji):
1 litr passaty pomidorowej
POLECAMY
1 puszka soczewicy Happy Frucht
1 duża papryka czerwona
4 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju Rapso
2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i oregano
garść świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber (opcjonalnie)
sól, pieprz
Szybki sposób na pożywne i dietetyczne danie
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy na patelni olej, dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Podsmażamy całość 3–4 minuty.
2. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz seler naciowy. Całość mieszamy i smaż kolejne 3–4 minuty.
3. Odsączoną z zalewy soczewicę dodajemy wraz z suszonymi ziołami na patelnię.
4. Następnie na patelnię przelewamy passatę, całość dokładnie mieszamy i dusimy sos na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Powinno to zająć ok. 20 minut.
5. Na koniec doprawiamy sos do smaku i dodajemy świeże zioła.
6. Sos jest idealny w połączeniu z makaronem spaghetti. Można go użyć także do lasagne.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice