Wegański sos boloński

Zdrowe przepisy

Sos boloński to popularny włoski składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie lasagne, spagethii alla bolognese czy tagliatelle. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza pomidorom i mielonemu mięsu. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować wersję wegańską?! Podpowiadamy, jak przygotować klasyczny mięsny sos w wersji wegetariańskiej.

Składniki (4-6 porcji):

1 litr passaty pomidorowej

POLECAMY

1 puszka soczewicy Happy Frucht

1 duża papryka czerwona

4 łodygi selera naciowego

2 średnie cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju Rapso

2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i oregano

garść świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber (opcjonalnie)

sól, pieprz

Szybki sposób na pożywne i dietetyczne danie

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Wykonanie:

1.      Rozgrzewamy na patelni olej, dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Podsmażamy całość 3–4 minuty.

2.      Dodajemy pokrojoną paprykę oraz seler naciowy. Całość mieszamy i smaż kolejne 3–4 minuty.

3.      Odsączoną z zalewy soczewicę dodajemy wraz z suszonymi ziołami na patelnię. 

4.      Następnie na patelnię przelewamy passatę, całość dokładnie mieszamy i dusimy sos na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Powinno to zająć ok. 20 minut.

5.      Na koniec doprawiamy sos do smaku i dodajemy świeże zioła.

6.      Sos jest idealny w połączeniu z makaronem spaghetti. Można go użyć także do lasagne.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    Informacja prasowa

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI