Wegański fit-torcik ze szklanką musli z Mixit.pl

Zdrowe przepisy

Wszyscy wiemy, że musli to świetny pomysł na początek dnia. Lekka i bogata w składniki odżywcze mieszanka może nam w zależności od potrzeby zapewnić zrównoważony rozruch naszego organizmu, czy też energetycznego „kopa” potrzebnego do porannych wyzwań sportowych.

- Możemy wybrać gotową mieszankę, która pasuje do naszego stylu życia i aktywności, albo skomponować własną, dokładnie dobierając jej skład i wartość energetyczną. Wszystko zależy od świadomości własnych potrzeb dietetycznych - mówi Tomasz Kępa z Mixit.pl, platformy internetowej, która specjalizuje się w mieszankach musli i kasz na indywidualne życzenie oraz zdrowych przekąskach.

POLECAMY

Dodaje, że możliwość komponowania z ponad 90 składników daje nam ogromne pole do kulinarnej kreatywności. Co więcej musli sprawdza się równie dobrze w formie śniadania, jak i deseru. Zarówno, jeśli chodzi o smak, jak i dietetyczne właściwości. Oto przykład: wegański tort, którego skład opiera się o wszystko to, co najlepsze w dobrze skomponowanym musli.

Życzymy smacznego i zapraszamy do podzielenia się z nami zdjęciem Twojego kulinarnego dzieła na instagramie lub facebooku. Napiszcie, jak Wam smakowało!

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

130 g daktyli (namoczonych przez ok.1-3 godz.)

100 g orzeszków ziemnych (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)

20 g siemienia lnianego (namoczonego przez ok. 1-3 godz.)

20 g pestek słonecznika (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)

1/2-1 szklanki mleka sojowego (dolewać powoli)

banana

szklankę mąki żytniej

4 łyżki oleju kokosowego

szklankę musli „Do kąpielówek

400 g startej na tarce marchwi

4 łyżki syropu z agawy 

4 łyżki cynamonu

olej kokosowy do posmarowania blachy

Na polewę i do ozdoby:

1 puszka mleka kokosowego (schłodzić w lodówce przez noc)

2 łyżki syropu z agawy

truskawki

musli „Do kąpielówek

Przygotowanie:

  1. Namocz składniki do ciasta (można w jednej misce).
  2. Zmiksuj razem wszystkie składniki ciasta. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki lub płatków owsianych.
  3. Nasmaruj tłuszczem formę do ciasta a następnie posyp ją kokosem. Wlej do formy gotową mieszankę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C i piecz ok 45-55 min.  
  4. Po upieczeniu ciasta poczekaj aż wystygnie i schłodź je. 
  5. Ubij schłodzone mleko kokosowe i dodaj do niego syrop z agawy.
  6. Rozkrój schłodzone ciasto poziomo na dwie części i posmaruj przygotowanym mlekiem kokosowym (jeśli lubisz może dodać np. dżem). Ponownie przełóż warstwy. 
  7. Posmaruj wierzch ciasta masą kokosową i posyp mieszanką „Do kąpielówek” a następnie ozdób truskawkami. 

Mixit.pl to producent musli i kasz do indywidualnego komponowania. Na swojej stronie internetowej oferuje do wyboru ponad 90 składników – różne rodzaje kasz i płatków zbóż, bakalie, owoce liofilizowane i inne dodatki. Mogą z nich powstać mieszanki bezglutenowe, bez laktozy, niskocukrowe, czy np. bogate w błonnik. Dodatkowo oferuje gotowe miksy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków – również w kieszonkowych formatach.  

Skomponuj własną mieszankę musli, kasz i bakalii na Mixit.pl

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI