Wszyscy wiemy, że musli to świetny pomysł na początek dnia. Lekka i bogata w składniki odżywcze mieszanka może nam w zależności od potrzeby zapewnić zrównoważony rozruch naszego organizmu, czy też energetycznego „kopa” potrzebnego do porannych wyzwań sportowych.
- Możemy wybrać gotową mieszankę, która pasuje do naszego stylu życia i aktywności, albo skomponować własną, dokładnie dobierając jej skład i wartość energetyczną. Wszystko zależy od świadomości własnych potrzeb dietetycznych - mówi Tomasz Kępa z Mixit.pl, platformy internetowej, która specjalizuje się w mieszankach musli i kasz na indywidualne życzenie oraz zdrowych przekąskach.
POLECAMY
Dodaje, że możliwość komponowania z ponad 90 składników daje nam ogromne pole do kulinarnej kreatywności. Co więcej musli sprawdza się równie dobrze w formie śniadania, jak i deseru. Zarówno, jeśli chodzi o smak, jak i dietetyczne właściwości. Oto przykład: wegański tort, którego skład opiera się o wszystko to, co najlepsze w dobrze skomponowanym musli.
Życzymy smacznego i zapraszamy do podzielenia się z nami zdjęciem Twojego kulinarnego dzieła na instagramie lub facebooku. Napiszcie, jak Wam smakowało!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
130 g daktyli (namoczonych przez ok.1-3 godz.)
100 g orzeszków ziemnych (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)
20 g siemienia lnianego (namoczonego przez ok. 1-3 godz.)
20 g pestek słonecznika (namoczonych przez ok. 1-3 godz.)
1/2-1 szklanki mleka sojowego (dolewać powoli)
banana
szklankę mąki żytniej
4 łyżki oleju kokosowego
szklankę musli „Do kąpielówek”
400 g startej na tarce marchwi
4 łyżki syropu z agawy
4 łyżki cynamonu
olej kokosowy do posmarowania blachy
Na polewę i do ozdoby:
1 puszka mleka kokosowego (schłodzić w lodówce przez noc)
2 łyżki syropu z agawy
truskawki
musli „Do kąpielówek”
Przygotowanie:
- Namocz składniki do ciasta (można w jednej misce).
- Zmiksuj razem wszystkie składniki ciasta. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki lub płatków owsianych.
- Nasmaruj tłuszczem formę do ciasta a następnie posyp ją kokosem. Wlej do formy gotową mieszankę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C i piecz ok 45-55 min.
- Po upieczeniu ciasta poczekaj aż wystygnie i schłodź je.
- Ubij schłodzone mleko kokosowe i dodaj do niego syrop z agawy.
- Rozkrój schłodzone ciasto poziomo na dwie części i posmaruj przygotowanym mlekiem kokosowym (jeśli lubisz może dodać np. dżem). Ponownie przełóż warstwy.
- Posmaruj wierzch ciasta masą kokosową i posyp mieszanką „Do kąpielówek” a następnie ozdób truskawkami.
Mixit.pl to producent musli i kasz do indywidualnego komponowania. Na swojej stronie internetowej oferuje do wyboru ponad 90 składników – różne rodzaje kasz i płatków zbóż, bakalie, owoce liofilizowane i inne dodatki. Mogą z nich powstać mieszanki bezglutenowe, bez laktozy, niskocukrowe, czy np. bogate w błonnik. Dodatkowo oferuje gotowe miksy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków – również w kieszonkowych formatach.
Skomponuj własną mieszankę musli, kasz i bakalii na Mixit.pl