Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

11 sierpnia 2016

Wegańska alternatywa dla serów

166
Ryżowa "mozzarella" , "sery" pleśniowe, kremowe i z kurkumą prosto z Włoch. Firma Verys to młody zespół pasjonatów zdrowej, etycznej kuchni, który ze szczególną dbałością prowadzi selekcję najbardziej wartościowych roślinnych składników do wytwarzania swoich wegańskich specjałów. "Naszą firmą kieruje filozofia szacunku dla zwierząt i środowiska naturalnego, a jednocześnie mamy na uwadze człowieka, stąd nasze zainteresowanie jego zdrowiem bez rezygnowania z kulinarnych przyjemności. Jesteśmy świadomi, że empatia i współczucie dla wszystkich stworzeń polepsza stan naszego ducha, a co za tym idzie, wpływa pozytywnie na nasze zdrowie" - mówią założyciele firmy. Wegańskie sery z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu marki Verys to zdrowa i smaczna alternatywa nie tylko dla wszystkich wegan, ale i dla osób z nietolerancją laktozy. Pozbawione jakichkolwiek alergenów (bez soi, glutenu, drożdży, skrobi, barwników, konserwantów) świetnie zastąpią klasyczną włoską mozzarellę i inne sery. Wegańskie sery Verys są nie tylko alternatywnym produktem zastępującym smakowo nabiał osobom, które ze względów etycznych lub zdrowotnych nie spożywają go, ale stanowią wartościowy pod względem odżywczym zamiennik serów.   Strachicco etykieta PL_2Verde etykieta PL_2Fume etykieta PL_2Receptura Podstawą jest roślinne "mleko" z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu "Bio SuRice"® - ziarna ryżu są poddane procesowi kiełkowania w wodzie pochodzącej z parku krajobrazowego Lessina w północnych Włoszech . W ten sposób uzyskuje się substancję o właściwościach odżywczych (białka, witaminy, aminokwasy) zbliżonych do mleka matki. Ryż pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych w Piemoncie, bez OGM. • Inne składniki: Kurkuma - znana w Indiach od ponad 5.000 lat jako lek, przyprawa i barwnik. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Alga Nori - jedna z najbardziej odżywczych alg, zawiera 25-40% białka, bogata w jod, witaminy A, C, PP, minerały i kwas foliowy. Wysoka zawartość tauryny wspomaga pracę wątroby. Alga Ulva - zwana inaczej morską sałatą, szczególnie bogata w wapń i magnez, zawiera 8 podstawowych aminokwasów, a także witaminy A, B, C oraz kwasy tłuszczowe Omega3. Olej kokosowy - z certyfikowanych upraw ekologicznych, tłoczony na zimno; dzięki zawartości kwasów laurynowego i kaprylowego pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jego pozyskiwanie nie wpływa na niszczenie lasów, nie należy go mylić z olejem palmowym. Agar-agar - to czerwona alga morska z Morza Śródziemnego, bogata w jod, potas, magnez, fosfor i wapń, wpływa na poprawę metabolizmu i procesy diuretyczne; Mąka karobowa - pozyskiwana z nasion owoców drzewa karobowego, bogata w białko, witaminy (A, D, B1, B2, B3), reguluje pracę i usuwa toksyny z jelit; Guma ksantanowa - naturalny, roślinny składnik, jedno z najbogatszych naturalnych źródeł błonnika; Guma arabska - pozyskiwana z żywicy pni drzew akacji, bogata w wapń, potas, magnez, sód. Importerem i dystrybutorem w Polsce jest firma API Food. www.kuchnia-wloska.com.pl

Przypisy