Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

20 lutego 2014

Utworzono definicję pełnoziarnistości

146

Jedna z najbardziej kompleksowych definicji „pełnoziarnistości” została opublikowana w czasopiśmie Food and Nutrition Research. Utworzenie definicji miało na celu pomoc w produkcji oraz znakowaniu produktów bogatych w ziarna. Pomysł HEALTHGRAIND EU,największego projektu skupiającego się na zbożach i zdrowiu, prowadzony został przez zespół z niektórych wiodących Uniwersytetów europejskich i instytutów badawczych. - Nie było kompletnej i legalnej definicji pełnoziarnistej mąki i produktów – wyjaśnia Jan-Willem van der Kamp, autor artykułu i Starszy Oficer Międzynarodowych Projektów na TNO Food and Nutrition. - Większość supermarketów dzisiaj zaopatrzone są w produkty, które pochodzą z wielu różnych krajów. „25% pełnoziarnistej mąki” na etykiecie jednego produktu, może oznaczać zupełnie inny skład odżywczy niż skład drugiego produktu z podobną informacją na etykiecie. Jeśli użycie tej definicji stanie się powszechne, niespójność w definicjach może przestać istnieć – dodaje. Definicja HEALTHGRAIND jest następnym krokiem do realizacji dokładnego, wspólnego rozumienia tego, czym jest pełne ziarno w produktach spożywczych – od chleba, makaronu do płatków śniadaniowych – niezależnie od tego, skąd pochodzą wyjaśnia van der Kamp. Niemal powszechnie termin „pełnego ziarna” wskazuje włączenie na trzy składniki ziarna zbóż - bielmo (największa część ziarna i dostarcza głównie skrobię), kiełki (obejmuje tylko niewielką część ziarna) i otręby (bogate w błonnik). Rozbieżności jednak pojawiają się wokół poszczególnych ziaren uznawanych jak pełnozirniste. Definicja HEALTHGRAIN rozwiązuje je i opisuje szczegółowo wszystkie trzy ziarna, tworząc dozwoloną listę ziaren zbóż i „pseudo zbóż" ( takich jak quinoa i amarantusa), oraz sposoby ich przetwarzania. Potrzeba opracowania bardziej wszechstronnej, szczegółowej definicji pełnoziarnistego ziarna zidentyfikowano w trakcie projektu HEALTHGRAIN UE. Inicjatywa ma na celu zwiększenie wykorzystania całych ziaren i ich zdrowej ochrony składników w produktach spożywczych dla lepszego odżywiania i korzyści dla naszego ciała i zdrowia. Definicja HEALTHGRAIN został opracowany przez zespół kierowany przez Jan-Willema van der Kampa, przedstawiciela Szwedzkiej Fundacji żywienia. Tłumaczenie: Magda Strzyklaska źródło: ScienceNews.pl

POLECAMY

Przypisy