Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

29 kwietnia 2014

Upijanie się - drogą do przejedzenia

0 55
Picie więcej niż trzech, dużych kieliszków wina, może popchnąć ludzi do osiągnięcia „punktu krytycznego”, co oznacza spożycie około 6.300 dodatkowych kalorii w ciągu 24 godzin. Badanie 2.042 osób mówi, że dodatkowo spożyte kalorie to około 900 g lub 2lb tygodniowo. Połowa (51%) pijących alkohol stwierdziła, że upicie się, sprawiło, że rzucili się na jedzenie typu fast – food. Jednak badacze zwracają uwagę, że są to jedynie tendencje – nie dowody „ścisłej nauki”. Slimming World, zleceniodawca badań z YouGo informuje, że 50% osób uważa, że spożycie alkoholu ma wpływ na wybór jedzenia, a także na obniżenie fizycznej aktywności następnego dnia - po wypiciu więcej niż 9.3 jednostek, czyli około 3,6 L piwa. Osoby te wybierają wówczas leżenie w łóżku, oglądanie TV oraz korzystanie z mediów społecznych dla zażegnania kaca, ale również aplikują sobie dodatkowe 2.051 kalorii, co stanowi szczyt ich zwykłej, dziennej diety. Twierdzą oni, że w nocy spożyli około 2.829 dodatkowych kalorii w jedzeniu i około 1.476 w piciu, a następnego dnia jeszcze średnio 2.051 w ciągu dnia. Dr Jacquie Lavin, kierownik żywienia i badań w Slimming World przypomina, że alkohol rozluźnia poczucie samokontroli. Mówi również, że ludzie, którzy spożyli większe ilości alkoholu, przejawiają tendencję do jedzenia więcej i na dłużej. „Alkohol sprawia, że jedzenie jeszcze bardziej satysfakcjonuje. Smakuje lepiej, sprawia więcej przyjemności, niż zazwyczaj”, mówi Dr Lavin. Poinformowała ona rząd o konieczności zorganizowania kampanii komunikacyjnej w celu ciągłego informowania o wpływie alkoholu na przyrost masy ciała i zwiększenie spożycia kalorii oraz umieszczenie tych ostrzeżeń na etykietach alkoholi. Zacząć działać Bridget Benelam, dietetyk z Brytyjskiej Fundacji Żywienia mówi: „Badanie jest bardzo ciekawe, ale nie ma ono charakteru naukowego. Jest przydatne, nawet dla nauk ścisłych, żeby zdawać sobie sprawę z tego, co naprawdę myślą ludzie i wysłać im wiadomość.” Przyznała również, że faktycznie badania potwierdzają związek między spożyciem alkoholu i otyłością. Dr Alison Tedstone, główny dietetyk w Public Health England (PHE) mówi: „Ten raport podnosi świadomość o wysokiej zawartości kalorii w napojach alkoholowych. Nadmierne spożycie kalorii, może prowadzić do nadwagi i otyłości, która zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2. i niektórych nowotworów.” Według niej kampania PHE, Change4Life, zachęca ludzi, mówiąc: „jedz dobrze, ruszaj się więcej, żyj dłużej” i pomaga im. Luciana Berger, minister zdrowia, twierdzi, że badanie wykazało ile nadal trzeba wykonać pracy, żeby podnieść świadomość o tym, na jak wiele sposobów alkohol wpływa na przyrost masy ciała. „Problemy zdrowotne, związane z nadwagą lub otyłością kosztują NHS ponad £5 bn rocznie. Nadszedł czas, aby rząd podjął odważne działania, współmierne do skali potrzeb w dziedzinie zdrowia publicznego” – przyznaje. Agata Sugak źródło: ScienceNews.pl

Przypisy