Uniwersytet Smaku Solgaz to najnowsza inicjatywa marki Solgaz, w ramach której zaprezentowane zostaną autorskie przepisy przygotowane przez profesjonalnych kucharzy z Dworu Korona Karkonoszy oraz porady dotyczące gotowania.
Każdy przepis dostosowany będzie do pory roku, bazując na aktualnych trendach i sezonowości produktów spożywczych. Marka Solgaz pragnie pokazać, że gotowanie, a zwłaszcza gotowanie na kuchenkach gazowych (w tym płytach gaz pod szkłem) może być prawdziwą przyjemnością. Zarówno dla „domowych profesjonalistów”, jak i osób, które wciąż szkolą swoje umiejętności. W końcu każdy z nas lubi dobre jedzenie. A odpowiedni sprzęt i kilka sztuczek mogą nam pomóc wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła.
Liczba porcji: 10
Składniki:
POLECAMY
Ziemniaki – ok. 10 sztuk
Ciecierzyca – 3 szklanki
Cebula – 2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Boczek wędzony, parzony - 0,2 kg
Rozmaryn świeży - 2 gałązki
Bazylia świeża – 2 gałązki
Lubczyk – 2 gałązki
Bulion warzywny - 1,5 litra
Sól, pieprz biały do smaku
Sposób przyrządzenia:
Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie 1,5 -2 godziny gotować w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
Boczek pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć. Dodać posiekany rozmaryn, lubczyk i bazylię. Zalać bulionem warzywnym, gotować 15 minut. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry grubości 1 cm, grillować na patelni do uzyskania wyraźnych pasków. Do wywaru dodać ziemniaki i ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
Smacznego życzą: