Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy , Newsy

18 października 2019

Trzy pomysły na parówki w nowoczesnym wydaniu

0 55

Za co uwielbiamy parówki? Za ich smak, uniwersalność i łatwość w przygotowaniu. 

Sprawdzają się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również jako składnik bardziej złożonych dań. Szukasz pomysłu na szybki i ciekawy obiad z ich wykorzystaniem? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na leczo, warzywa z parówkami oraz zapiekane parówki w cieście ziołowym. Obiecujemy, że będzie pysznie!

Leczo z parówkami (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

Pół kilograma parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)

3 cebule

Czerwona papryka

Zielona papryka

Żółta papryka

Pomidory w puszce

2 łyżki koncentratu pomidorowego

200 g pieczarek

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.

 

Zapiekane parówki w cieście ziołowym (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)

Ser typu gouda

Masło

Składniki na ciasto:

Szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

2 jajka

Garść świeżych ziół: bazylia, pietruszka, koperek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na małej patelni. Parówki zawiń w placki naleśnikowe. Formę do zapiekania posmaruj masłem, ułóż zawinięte parówki i posyp startym na tarce serem. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Parówki z warzywami (czas przygotowania: 30 min)

Składniki:

4 parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)

2 marchewki

Cebula

Papryka żółta

Papryka czerwona

Bakłażan

Cukinia

Słodka papryka

Imbir

Tymianek

Oliwa

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki i cebulę obierz. Marchew pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w paski, z kolei bakłażana i cukinię w plastry, a następnie na ćwiartki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj marchewki, paprykę, bakłażana i cukinię. Całość dopraw przyprawami. Parówki pokrój w talarki i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z pieczywem.

Życzymy smacznego

Przypisy