Wyjątkowe chwile potrzebują specjalnej oprawy. Szczególnie, kiedy mowa o urodzinach. My w tym roku obchodzimy 22. urodziny. Jubileusz ten uczciliśmy uroczyście, m.in. przepysznym tortem. Nie możemy niestety się nim podzielić, ale za to podpowiadamy jak samodzielnie przygotować go w domu. Życzymy Wam smacznego!
Składniki
Biszkopt
POLECAMY
4 jajka L
3/4 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mus mango
600 g mango (ok. 3 średnie owoce)
20 g żelatyny
100 g jogurtu greckiego
300 g serka mascarpone
3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
1/3 szklanki wody Mama i Ja
Mus jogurtowy
250 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
15 g żelatyny
3 krople aromatu śmietankowego
1/3 szklanki wody Mama i Ja
2 łyżki cukru pudru
Poncz
sok z 1 średniej cytryny
½ szklanki wody Mama i ja
Dodatkowo do posmarowania boków tortu
100 g serka mascarpone
Wykonanie
Biszkopt
Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, sól i ubijaj około 10 minut, do uzyskania bardzo gęstego,
jasnego kremu.
Obie mąki i proszek przesiej i dodaj do masy, wymieszaj.
Foremkę (28 cm średnicy lub mniejszą o wyższym rancie) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę.
Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C, na środkowej półce przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt po 15 minutach wyjmij z foremki, ostudź.
Mus mango
Mango obierz i oddziel od pestek. Miąższ zmiksuj z sokiem z pomarańczy lub cytryny na gładko.
Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.
Przelej masę mango do garnka, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając podgrzewaj do
rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Przestudź masę do temperatury pokojowej. Dodaj jogurt, wymieszaj.
Serek mascarpone ubij i połącz z mango.
Mus jogurtowy
Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.
Podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Do żelatyny dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.
Serek mascarpone ubij wraz z cukrem pudrem i aromatem. Cały czas miksując, dodawaj masę
jogurtową.
Układanie tortu
Biszkopt pokrój na 3 blaty.
Ułóż na paterze pierwszy z nich, otaczając rantem od foremki. Nasącz ciasto 1/3 ponczu. Wyłóż ½
masy mango.
Powtórz czynność z drugim blatem, na który wyłóż drugą część masy mango.
Na wierzch wyłóż trzeci blat, nasącz go i posmaruj masą jogurtową.
Przełóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z rantu i posmaruj boki serkiem mascarpone, np. w stylu naked cake,
jak na zdjęciu.
Udekoruj według własnego uznania.
Uwagi
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i tort składać dnia następnego. Masę jogurtową dobrze jest przygotować już po wylaniu masy mango, gdyż szybko się zsiada.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma WOSANA S.A., jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom - Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.