Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

21 października 2020

Tort jogurtowy z musem mango

60

Wyjątkowe chwile potrzebują specjalnej oprawy. Szczególnie, kiedy mowa o urodzinach. My w tym roku obchodzimy 22. urodziny. Jubileusz ten uczciliśmy uroczyście, m.in. przepysznym tortem. Nie możemy niestety się nim podzielić, ale za to podpowiadamy jak samodzielnie przygotować go w domu. Życzymy Wam smacznego!

Składniki

Biszkopt

POLECAMY

 4 jajka L

 3/4 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)

 3/4 szklanki mąki pszennej

 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 szczypta soli

 

Mus mango

 600 g mango (ok. 3 średnie owoce)

 20 g żelatyny

 100 g jogurtu greckiego

 300 g serka mascarpone

 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

 1/3 szklanki wody Mama i Ja

 

Mus jogurtowy

 250 g jogurtu greckiego

 250 g serka mascarpone

 15 g żelatyny

 3 krople aromatu śmietankowego

 1/3 szklanki wody Mama i Ja

 2 łyżki cukru pudru

 

Poncz

 sok z 1 średniej cytryny

 ½ szklanki wody Mama i ja

 

Dodatkowo do posmarowania boków tortu

 100 g serka mascarpone

 

Wykonanie

Biszkopt

Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, sól i ubijaj około 10 minut, do uzyskania bardzo gęstego,

jasnego kremu.

Obie mąki i proszek przesiej i dodaj do masy, wymieszaj.

Foremkę (28 cm średnicy lub mniejszą o wyższym rancie) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę.

Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 165°C, na środkowej półce przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt po 15 minutach wyjmij z foremki, ostudź.

 

Mus mango

Mango obierz i oddziel od pestek. Miąższ zmiksuj z sokiem z pomarańczy lub cytryny na gładko.

Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.

Przelej masę mango do garnka, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszając podgrzewaj do

rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Przestudź masę do temperatury pokojowej. Dodaj jogurt, wymieszaj.

Serek mascarpone ubij i połącz z mango.

 

Mus jogurtowy

Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut.

Podgrzewaj do rozpuszczenia, na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Do żelatyny dodawaj stopniowo jogurt, cały czas mieszając.

  Serek mascarpone ubij wraz z cukrem pudrem i aromatem. Cały czas miksując, dodawaj masę

jogurtową.

Układanie tortu

Biszkopt pokrój na 3 blaty.

Ułóż na paterze pierwszy z nich, otaczając rantem od foremki. Nasącz ciasto 1/3 ponczu. Wyłóż ½

masy mango.

Powtórz czynność z drugim blatem, na który wyłóż drugą część masy mango.

Na wierzch wyłóż trzeci blat, nasącz go i posmaruj masą jogurtową.

Przełóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto z rantu i posmaruj boki serkiem mascarpone, np. w stylu naked cake,

jak na zdjęciu.

Udekoruj według własnego uznania.

 

Uwagi

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i tort składać dnia następnego. Masę jogurtową dobrze jest przygotować już po wylaniu masy mango, gdyż szybko się zsiada.

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł                  

0,5 L – cena: 1,49 zł

0,33 L – cena: ok. 1, 35 zł

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Firma WOSANA S.A., jako producent wiodącej wody źródlanej dedykowanej dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom - Mama i ja, szczególne znaczenie przypisuje inicjatywom propagującym ideę rodzicielstwa i wspierającym rozwój dzieci. Początki firmy WOSANA sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. Mama i ja, woda obecna na rynku od roku 1998, posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach handlowych: Lidl, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Żabka oraz e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

Przypisy