Torcik walentynkowy

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne Zdrowe przepisy

Święto zakochanych tuż, tuż, a jak wiadomo przez żołądek do serca. Torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin KRESTO to pyszny sposób na pyszne chwile we dwoje i klimatyczną, kulinarną aranżację.

 

Składniki na biszkopt:

3 jajka L

POLECAMY

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

3 łyżki mąki pszennej

8 łyżek wiórków kokosowych KRESTO

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru z wanilią

szczypta soli

Składniki na żel malinowy:

300 g mrożonych malin

2 opakowania galaretki malinowej

Składniki na mus czekoladowy:

250 g mascarpone

500 g śmietany 36%

2 czekolady gorzkie

3 łyżki kakao

Dodatkowo:

2 opakowania malin liofilizowanych KRESTO

1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego

5 łyżek jogurtu greckiego

Torcik walentynkowy Fot. KRESTO

Wykonanie:

          1. Nastaw piekarnik na 160*C. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka, a gdy już będą mocno spienione, zacznij stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.

          2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, najlepiej łyżką, do połączenia składników.

          3. Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.

          4. Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.

          5. Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli postaw miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.

          6. Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao. Wymieszaj.

          7. Zimny biszkopt nawilż śmietanką lub likierem kokosowym. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.

          8. Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.

          9. Po tym czasie galaretka powinna stężeć. Wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.

          10. Zdejmij obręcz, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami KRESTO.

          11. Deser podawaj schłodzony.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy

    Informacja prasowa

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI