Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe przepisy

13 stycznia 2022

Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi

0 22

Tiramisu to deser o włoskim rodowodzie. Warstwa nasączonego w kawie biszkoptu oraz pysznego kremu z mascarpone tworzy pyszną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Dzisiaj proponujemy wersję urozmaiconą o pyszne liofilizowane truskawki, które nie tylko dodają smaku, ale nadają całości wykwintnej chrupkości.

 

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO

250 g śmietany 36% (schłodzonej)

500 g mascarpone (schłodzonego)

2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)

3 łyżki drobnego cukru (białego)

około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy

5 kropli olejku migdałowego

5 kropli olejku waniliowego

3 łyżeczki kakao gorzkiego

Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi  Fot. KRESTO

Wykonanie:

1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.

2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.

3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.

4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.

5. Wierzch deseru posyp truskawkami.

6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy