Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):
1 opakowanie truskawek liofilizowanych KRESTO
POLECAMY
250 g śmietany 36% (schłodzonej)
500 g mascarpone (schłodzonego)
2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
3 łyżki drobnego cukru (białego)
około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
5 kropli olejku migdałowego
5 kropli olejku waniliowego
3 łyżeczki kakao gorzkiego
Tiramisu z truskawkami liofilizowanymi Fot. KRESTO
Wykonanie:
1. Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
2. Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
3. Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
4. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
5. Wierzch deseru posyp truskawkami.
6. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice