Składniki (2 porcje):
1 puszka pomidorów krojonych Happy Frucht
POLECAMY
1 duża czerwona papryka
1 średnia cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju Rapso
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól, pieprz
Dodatkowo:
bagietka
ser typu blue
1–2 ząbki czosnku
rozmaryn (lub bazylia) świeże
Szybka zupa krem. Fot. Rapso
Wykonanie:
Rozgrzej w garnku olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty często mieszając, aż się lekko zarumieni.
Dodaj oczyszczoną i pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone w plasterki czosnek oraz tymianek. Całość smaż około 5 minut pamiętając o mieszaniu.
Dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i duś około 5 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, rozcieńcz ją wodą lub bulionem.
Zupę do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę pokrój, posmaruj startym czosnkiem, posyp pokrojonymi ziołami oraz obłóż pokrojonym serem.
Grzanki upiecz w 220°C do zarumienienia się pieczywa.
Zupę podaj z ciepłymi grzankami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice