Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

23 kwietnia 2014

Szklanka mleka dziennie może opóźniać chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego u kobiet

165
Obecnie nie ma lekarstwa na chorobę zwyrodnieniową, powodującą ból i obrzęk stawów kolanowych oraz zapalenie kości i stawów kolana. Ale naukowcy twierdzą, że spożywane na co dzień mleko spożywcze ma związek z jej ograniczoną progresją. Rzeczywiste przyczyny choroby nie są znane. Sugeruje się, że może być ona wynikiem „zdarzeń mechanicznych i molekularnych” w stawie. Leczenie zakłada złagodzenie objawów i poprawę funkcjonowania stawów, które może zakładać fizjoterapię, kontrolę masy ciała i stosowanie leków. Według CDC, w 2005 roku, około 27 milionów dorosłych osób w USA w wieku powyżej 25 lat,miało OA. Publikujący swoje wyniki w czasopiśmie Arthritis Care & Research, American College of Rheumatology, naukowcy mówią, że kobiety, które regularnie piją mleko bez tłuszczu lub o niskiej jego zawartości, doświadczają opóźnionej progresji choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego (OA), a u tych, które jadły ser, wystąpił wzrost w progresji choroby. Zauważają również, że wyniki ich badań nie odnoszą się do mężczyzn oraz że jogurty nie wpływają na progresję OA. Szklanka mleka Naukowcy odkryli, że im więcej kobiety spożywały mleka, tym lepsze było połączenie ich szczeliny stawowej. Autorzy badania mówią, że spożycie mleka odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości, ale do tej pory jego rola w rozwoju OA kolana był nieznana. Łącznie 2148 osób z OA stawu kolanowego- i 3064 kolan- zostało wykorzystanych w ramach Inicjatywy Choroby Zwyrodnieniowej Stawów. Po zebraniu informacji dietetycznych, zmierzono do oceny progresji OA ich wspólną przestrzeń pomiędzy środkową częścią kości udowej i piszczelowej na zdjęciu rentgenowskim kolana. Pierwsze dowody na powiązanie spożycia mleka ze spowolnieniem progresji OA kolana Naukowcy odkryli, że gdy u kobiet wzrosło spożycie mleka (od 0 do mniej niż 3, 4-6, 7 i więcej szklanek tygodniowo), szerokość szczeliny przestrzeni zmniejszyła się (odpowiednio o 0,38 mm, 0,29 mm i 0,26 mm). Choć otyłość jest wymieniana jako czynnik ryzyka dla OA stawu kolanowego, naukowcy twierdzą, że ich wyniki pozostają niezmienne, nawet po skorygowaniu o wskaźnik masy ciała (BMI). Dodatkowo, mówią, że nie stwierdzono związku pomiędzy spożyciem mleka i zmniejszeniem szerokości spoiny tego miejsca w kolanach mężczyzn. Na pytanie, dlaczego ich badania wykazały, że kobiety, które spożywały ser, wykazały zwiększoną progresję OA, dr Lu powiedział Medical News Today, że mogą być winne zawarte w serze nasycone kwasy tłuszczowe. Najnowsze badania wykazały, że zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się ze zwiększoną częstością występowania uszkodzeń szpiku kostnego, które mogą spowodować postęp OA w kolanach. Ewa Panasiuk źródło: ScienceNews.pl

Przypisy