Dołącz do czytelników
Brak wyników

Newsy

16 października 2020

Światowy Dzień Żywności: Stowarzyszenie Poranek dzieli się wiedzą o żywności i zdrowym odżywianiu

10

Dziś, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. W tym dniu warto zaznaczyć, jak istotna dla zdrowia i budżetu domowego jest żywność i odpowiednie gospodarowanie nią. Stowarzyszenie Poranek, na co dzień zajmujące się pomocą żywnościową dla najuboższych, inauguruje akcję informacyjną „Miesiąc Dobrego Żywienia” poświęconą zasadom zdrowego odżywiania, gospodarowaniu zasobami oraz niemarnowaniu żywności.

Akcja skierowana jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką zdrowego odżywiania i ekonomii gospodarstwa domowego, w tym osób, które chciałyby wdrożyć pewne zmiany w swoim odżywianiu, ale nie stać ich na wizytę u dietetyka. Artykuły z informacjami, poradami i filmami eksperckimi na temat niemarnowania żywności, zasad zdrowego żywienia, ekonomicznych zakupów, doboru produktów żywnościowych i diet itp. można znaleźć na stronie www.stowarzyszenieporanek.pl. Platforma regularnie będzie uzupełniana o kolejne treści.

POLECAMY

Wiedza o gospodarowaniu żywnością w trosce o zdrowie i portfele

– W Stowarzyszeniu Poranek wiemy, jak ważna jest żywność dla zdrowia, dobrego samopoczucia i godnego życia. Od 2013 prowadzimy wraz z partnerami projekt codziennej pomocy żywnościowej dla najuboższych.. Zauważyliśmy, że brak dostatecznej wiedzy o gospodarowaniu żywnością, walorach zdrowotnych pożywienia i ekonomii gospodarstwa domowego, w tym zakupów, mogą skutkować dużymi stratami dla zdrowia i portfeli Polaków. Dlatego zorganizowaliśmy akcję „Miesiąc Dobrego Żywienia”, w ramach której przez najbliższy miesiąc będziemy dzielić się praktyczną i ekspercka wiedzą na temat gospodarowania żywnością i innymi zasobami, świadomego wyboru tego, co kupujemy i jemy – tak, aby zyskiwały nasz domowy budżet i zdrowie. To wiedza cenna praktycznie dla każdego komentuje dr Piotr Nowacki, prezes Stowarzyszenia Poranek.

Rola stylu życia w zdrowej diecie

Jak podkreśla ekspertka akcji, z dbaniu o zdrową dietę i dobrą sylwetkę obok walorów zdrowotnych żywności ważne są również walory estetyczne i smakowe oraz odpowiedni styl życia.

– Świadome odżywianie jest kluczem do zachowania zdrowia i profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Dzięki dobrze dobranej diecie jesteśmy w stanie uniknąć wielu schorzeń, a nawet poprawić wyniki przy chorobach już istniejących. Ważne jednak, aby oprócz właściwości zdrowotnych nasza dieta była urozmaicona i smaczna - wtedy zdrowe odżywianie nie będzie dla nas dużym wyzwaniem – komentuje Magdalena Kowalska, dietetyk, ekspertka akcji Stowarzyszenia Poranek.

– Dbając o zdrowie i dobrą sylwetkę należy patrzeć holistycznie – obok zasad zdrowego odżywiania ważne są inne elementy codziennego stylu życia. Obrazuje to np. omawiana przez nas na jednym z filmów nowa wersja piramidy żywieniowej, w której na najważniejszej pozycji znajduje się aktywność fizyczna a uwzględniona jest również aktywność umysłowa i sen, którego deficyt wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadwagi i otyłości. Zastosowanie nawet kilku prostych wskazówek może znacząco poprawić nasz wygląd i samopoczucie – dodaje ekspertka „Miesiąca dobrego żywienia”.

Jak nie marnować żywności?

Jednym z tematów poruszanych w ramach „Miesiąca Dobrego Żywienia” jest kwestia marnowania żywności. Obecnie na świecie 25-30% całkowitej wyprodukowanej żywności jest tracona lub marnowana[1]. Przeciętna polska rodzina rocznie wyrzuca do śmieci żywność wartą 2500 zł[2]. Wprowadzenie kilku prostych zasad pozwoli odciążyć domowy budżet a zarazem środowisko naturalne.

Kilka rad, jak nie marnować żywności:

- przed każdymi zakupami rób listę potrzebnych produktów

- nie kupuj na zapas (z wyjątkiem produktów łatwych w przechowywaniu, np. konserw, makaronów)

- czytaj ze zrozumieniem daty ważności na produktach – termin przydatności do spożycia, a data minimalnej trwałości to nie to samo!

- przechowuj żywność zgodnie z instrukcjami na opakowaniu

- wkładaj nowo kupione jedzenie głębiej do lodówki

- podczas gotowania wykorzystuj produkty z poprzedniego obiadu

- zadbaj o odpowiednią konserwację żywności (np. poprzez mrożenie lub suszenie produktów).

Więcej porad: www.stowarzyszenieporanek.pl

Stowarzyszenie Poranek - powstało w styczniu 2013 roku z inicjatywy kilkunastu osób zaangażowanych od lat w pomoc osobom najuboższym. Współprowadzi punkty wydawania żywności we Wrocławiu i Lidzbarku Warmińskim, prowadzi działalność edukacyjną m.in. na temat zdrowego żywienia.

Więcej o stowarzyszeniu Poranek: www.stowarzyszenieporanek.pl

 

[1] IPCC: Climate Change and Land. Raport dostępny jest tutaj: https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/4.-SPM_Approved_Microsite_FINAL.pdf

[2] Wyliczenia Federacji Polskich Banków Żywności, 2018 r

Przypisy